Vast contract door onzorgvuldige reactie

24 juni 2024
Artikel

Krijgt u van een medewerker een kort mailtje of briefje met de boodschap dat hij/zij graag in vaste dienst wil na afloop van een tijdelijk contract? Zorg dan dat u correct reageert en voorkom mogelijke vervelende gevolgen. 

Portretfoto van Inge Titulaer
Neem contact op met:
Inge Titulaer Jurist arbeidsrecht
Contract overleg

Een verkoopmedewerkster van een winkel deed in juni 2023 voor het einde van haar derde tijdelijke contract een verzoek om het contract om te zetten in een vast contract. De Wet flexibel werken (WFW) geeft werknemers het recht om zo’n verzoek in te dienen om meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden te krijgen, zoals een vast contract. Een medewerker moet dan wel minimaal al 26 weken in dienst zijn. Werkgevers met tien of meer medewerkers moeten binnen één maand schriftelijk en gemotiveerd op dit verzoek reageren. Voor werkgevers met minder medewerkers geldt er een termijn van drie maanden. 

Reageert u als werkgever niet of niet tijdig? Dan wordt het verzoek automatisch ingewilligd!

In de praktijk

De kantonrechter in Limburg oordeelde dat het niet voldoende is om enkel als reactie op dat briefje of mailtje aan te geven dat het tijdelijke contract twee maanden later eindigt. Het gaat namelijk om een formeel verzoek, waarop correct moet worden gereageerd.    

De reactie van de werkgever behandelde het verzoek van de medewerker niet expliciet en was bovendien niet gemotiveerd . Het verzoek werd door de kantonrechter automatisch toegewezen, waardoor de medewerker één maand vanaf het indienen van het verzoek recht had op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Advies

De uitspraak van 23 april 2024 benadrukt het belang voor werkgevers om tijdig en correct te reageren op verzoeken onder de Wet flexibel werken. 

Een medewerker vast in dienst krijgen terwijl dat niet de bedoeling is, levert op de eerste dag van dat contract al een minder ideale werksituatie op met meer risico’s op een conflict op de werkvloer of uitval door ziekte. Is het overstappen naar een vast contract wel een goed idee van de medewerker? Dan is de schriftelijke vastlegging hiervan een volgende stap om de lage WW-premie te mogen hanteren. 

Meer weten?

ABAB Legal is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Heeft u hulp nodig bij de toepassing van de Wet Flexibel Werken? Neem dan contact op met Inge Titulaer, jurist arbeidsrecht, via telefoonnummer 06-51620432 of stuur Inge een mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Inge
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu