Vermijd onterecht ziekmelden

25 juni 2024
Artikel

Een uitspraak van het gerechtshof ’s-Hertogenbosch biedt werkgevers belangrijke inzichten om onterechte ziekmeldingen te vermijden en juridisch correct te handelen. 

Portretfoto van Inge Titulaer
Neem contact op met:
Inge Titulaer Jurist arbeidsrecht
Ziek op kantoor

Onterechte ziekmelding

Een Transavia-purser werd ontslagen nadat zij zich ziek had gemeld om naar de bruiloft van haar oom te gaan. Hoewel de kantonrechter in eerste instantie het ontslagverzoek goedkeurde, draaide het hof deze beslissing terug op basis van nieuwe informatie over destijds bestaande psychische klachten van de werknemer. 

Hoe onterechte ziekmelding te voorkomen?

U kunt voorkomen dat uw medewerkers zich ziekmelden, terwijl er een andere reden is voor hun afwezigheid. Zorg voor een duidelijk verlofreglement, zodat medewerkers weten hoe verlofaanvragen worden behandeld en welke procedures ze moeten volgen. Dit kan misverstanden voorkomen. Ben er daarnaast bewust van dat wet- en regelgeving medewerkers extra bescherming biedt bij conflicten rondom arbeidsongeschiktheid.

Wees voorzichtig met ontslag om dringende redenen, zoals valselijk ziekmelden, omdat dit goed moet worden onderbouwd en gedocumenteerd. U zult er als werkgever zeker van moeten zijn dat er voldoende bewijs is voor zulke drastische maatregelen.

Gebruik bij de minste twijfel eerst disciplinaire maatregelen, zoals waarschuwingen en/of vervolgens een schorsing, afhankelijk van de ernst van de situatie en de aard van de overtreding van reglementen of afspraken. Een allerlaatste waarschuwing in de vorm van een ‘wake up call’ wordt vaak verlangd voordat een ontslag aan de orde is.

De uitspraak van het gerechtshof biedt waardevolle lessen voor werkgevers. Maak een juiste afweging van de geldende wet- en regelgeving en neem bij ziekte extra zorg in acht voor de stappen die u zet. 

Meer weten?

ABAB Legal is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Neem dan contact op met Inge Titulaer, jurist arbeidsrecht, via telefoonnummer 06-51620432 of stuur Inge een mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze jursist helpt u graag verder!

E-mail Inge
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu