Wie beheert straks uw vermogen?

23 oktober 2022
Blog

Wie behartigt uw financiële zaken als u dat zelf niet meer kunt? Als u door ouderdom, ziekte of een ongeval niet meer in staat bent om beslissingen te nemen, zal een arts vaststellen dat u wilsonbekwaam bent. Het is daarom belangrijk om in een levenstestament vast te leggen wat uw wensen, financieel en medisch, zijn als u onverhoopt zelf niet meer in staat bent om deze wensen zelf kenbaar te maken.

Portretfoto van Robin Janssen
Neem contact op met:
Robin Janssen Estate planner en jurist personen- en familierecht
Echtpaar bespreekt het beheer van hun vermogen met hun contactpersoon.

Zonder levenstestament bepaalt de kantonrechter

Als u wilsonbekwaam bent en uw vermogen op verzoek van uw kind(eren) onder bewind is gesteld door de kantonrechter, moet uw bewindvoerder voor een schenking aan de (klein-)kinderen toestemming vragen. Kantonrechters geven alleen toestemming als uw bewindvoerder kan aantonen dat er sprake is van een schenkingstraditie. Een schenkingstraditie wil zeggen dat u voordat u wilsonbekwaam raakte regelmatig schenkingen deed aan uw (klein-)kinderen. Als die traditie niet aantoonbaar is, zal de kantonrechter geen toestemming verlenen. Uw vermogen kan dan niet overgedragen worden aan uw (klein-)kinderen tijdens uw leven. De kantonrechter toetst enkel uw belang. Besparing van (erf-)belasting door tijdens uw leven uw vermogen te schenken aan uw (klein-)kinderen is geen geldige reden om toestemming te verlenen.

Wijs zelf uw gevolmachtigde aan

In een levenstestament kunt u opnemen dat een door u benoemde gevolmachtigde schenkingen aan uw (klein-)kinderen mag doen. Mocht u wilsonbekwaam raken, wordt er geen bewind ingesteld. U heeft immers iemand benoemd die als gevolmachtigde namens u mag handelen. Hij of zij hoeft dan ook geen toestemming aan de kantonrechter te vragen voor de schenking(en). Op die manier zorgt u ervoor dat u tijdens uw leven uw vermogen al gedeeltelijk overdraagt aan uw (klein-)kinderen.

U kunt in een levenstestament voorwaarden stellen aan de schenking(en). Met een uitsluitingsclausule kunt u bijvoorbeeld vastleggen dat de schenking die aan uw (klein-)kind wordt gedaan, privé blijft mocht hij of zij gaan scheiden. Een ander voorbeeld is een bepaling waarin u aangeeft dat de (klein-)kinderen een gelijk bedrag ontvangen, zodat zij gelijk behandeld worden.

Houd zelf de regie

Het is belangrijk om zelf de regie te houden, ook voor het geval u zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen. Met een levenstestament regelt u onder meer dat uw vermogen beheerd wordt zoals u dat zelf wil en er hoeft geen bewind ingesteld te worden.

Niemand denkt graag na over (de gevolgen van) wilsonbekwaam raken. Juist daarom is dit een onderwerp om met uw adviseur te bespreken. Leg nu de beslissingen vast die u straks wellicht niet meer kunt nemen. 

Meer weten? 

Bij ABAB Legal zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over levenstestamenten? Neem contact op met Robin Janssen, jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 013-4647269 of stuur Robin een e-mail

Wilt u meer weten over het levenstestament? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robin
Portretfoto van Robin Janssen
Estate planner en jurist personen- en familierecht
Bel
013-4647269
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu