Gemeenschappelijk bezit uitgesloten in samenlevingscontract?

11 mei 2016
Artikel

U woont ongehuwd samen en in uw samenlevingscontract staat dat uw bezittingen niet in gemeenschappelijk bezit vallen? Het lijkt er misschien op dat de verdeling van uw vermogen en goederen zonder discussie verloopt als de relatie onverhoopt eindigt. Maar ook met een samenlevingscontract moet uw vermogen mogelijk als gemeenschappelijk goed 50/50 verdeeld worden over u en uw (ex-)partner. 

Portretfoto van René Scharro
Geschreven door:
René Scharroo Senior belastingadviseur
adviesgesprek over samenlevingscontract

Een man en vrouw die ongehuwd samenwoonden met een samenlevingscontract werden met deze kwestie geconfronteerd. Toen de relatie nog een mooie toekomst beschoren leek, hebben ze hun privébankrekeningen opgeheven en hun inkomsten en uitgaven via de gemeenschappelijke rekening laten stromen. Door alles op een gemeenschappelijke rekening te storten, hadden zij volgens de rechtbank niet de intentie om hun vermogen gescheiden te houden. De rechtbank beoordeelt dit als stilzwijgende afspraak dat hun vermogen en bezittingen aan de man en de vrouw toebehoren, ieder voor de helft.

Houd een administratie bij

Als u geen administratie bijhoudt, is door het samengaan van uw vermogen niet meer te bewijzen welk vermogen u had voordat u ging samenwonen en welk deel van het vermogen afkomstig is uit uw inkomsten. Er zijn verschillende stappen die samenwonenden kunnen zetten om discussies en strijd te voorkomen.

Wij geven u graag enkele tips:

  • Houd uw eigen bankrekening aan;
  • Administreer welke goederen u van uw vermogen heeft aangeschaft;
  • Leg vast aan wie aangeschafte goederen worden geleverd;
  • Ontvangt u schenkingen? Leg dit vast in uw administratie;
  • Ontvangt u een erfenis? Leg dit vast in uw administratie.

Als door een onvolledige administratie niet kan worden bewezen welke goederen uw eigendom zijn of door u zijn gefinancierd, komt dit voor uw eigen rekening en risico. Het loont dus om geldstromen duidelijk vast te leggen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail René
Portretfoto van René Scharro
Senior belastingadviseur
Bel
040-2942603