Het toepassen van algemene voorwaarden én branchevoorwaarden: waar moet u op letten?

5 december 2022
Artikel

De algemene voorwaarden: ze geven richting voor het geval iets verkeerd gaat en de wijze waarop problemen opgelost kunnen worden. Naast deze voorwaarden kunt u ook branchevoorwaarden hanteren. Waar moet u op letten als u beide hanteert?

 

Portretfoto van Reinier-John Koopman
Neem contact op met:
Reinier-John Koopman Jurist ondernemingsrecht
Lezen branche- en algemenevoorwaarden

Welke voorwaarden zijn van toepassing?

De Hoge Raad heeft onlangs beslist dat de algemene voorwaarden van beide sets gelden. Dit betekent dat beide sets voorwaarden naast elkaar van toepassing zijn. Hier hoeven geen problemen uit voort te komen, tenzij de algemene voorwaarden bepalingen kennen die onderling tegenstrijdig zijn. In dergelijke gevallen wordt bepaald welke voorwaarde voorgaat. Bij de beoordeling hiervan kijkt de rechter naar de verklaringen en gedragingen van de partijen, maar ook naar de wijze waarop de voorwaarden in de overeenkomst zijn vermeld. Er kan bijvoorbeeld gewezen worden op de branchevoorwaarden die niet waren voorgedrukt, terwijl de verwijzing naar de algemene voorwaarden van de leverancier wel was voorgedrukt. Aan de handmatige verwijzing wordt dan vaak een zwaardere betekenis toegekend.

Problemen voorkomen bij branchevoorwaarden

Om dergelijke problemen te voorkomen, kunt u eenvoudig een zin in de overeenkomst opnemen waarin staat vermeld dat (bijvoorbeeld) de branchevoorwaarden voorrang hebben op de algemene voorwaarden. Dit verdient vaak de voorkeur boven het kiezen voor de ene of de andere set voorwaarden.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over de branchevoorwaarden? Of wilt u hulp van een jurist bij het kiezen tussen een set voorwaarden? Wij helpen u graag. Neem contact op met Reinier-John Koopman, jurist ondernemingsrecht, via telefoonnummer 013-4647180 of stuur Reinier-John een e-mail.

Wilt u meer weten over branchevoorwaarden? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Reinier-John