Scheiden op latere leeftijd

11 oktober 2022
Artikel

Scheiden is al lang niet meer voorbehouden aan jonge stellen. Ook ouderen gaan steeds vaker scheiden. Volgens het CBS verdubbelde het aantal scheidingen in de groep zestigplussers de afgelopen twintig jaar. 

Portretfoto van Gaby Ratering
Neem contact op met:
Gaby Ratering Jurist ondernemingsrecht en mediator
man ondertekent overeenkomst

Waarom meer scheidingen?

Voor zestig- of zeventigplussers geldt het argument om voor de kinderen bij elkaar te blijven niet meer. Als er geen zorgen (meer) zijn over bedrijf of baan, is het vooruitzicht om samen achter de spreekwoordelijke geraniums te zitten, steeds vaker reden om toch uit elkaar te gaan. Toenemende economische zelfstandigheid en andere ideeën over de eigen positie dragen hieraan bij.

Aandachtspunten bij scheiden op latere leeftijd

Bij alle scheidingen moeten er bepaalde zaken geregeld worden. Voor scheiden op latere leeftijd zijn er nog enkele extra aandachtspunten:

Eigen woning

In veel gevallen is de eigen woning al wel hypotheekvrij, maar bij een verdeling kunnen de ex-partners vaak geen nieuwe financiering voor de woning krijgen.

Regelmatig kiest een oudere alleenstaande daarom, al dan niet vrijwillig, voor een huurwoning.

Pensioenen en lijfrentes

De wet gaat ervan uit dat opgebouwd pensioen bij echtscheiding verdeeld moet worden. Dat geldt ook voor lijfrentes. Uiteraard is van belang wat hierover bij het aangaan van het huwelijk of geregistreerd partners is afgesproken. Verdeling van pensioen en lijfrentes is ingewikkeld. Het is daarom verstandig advies in te winnen bij een pensioendeskundige of financieel planner.

Partneralimentatie

De wetgeving voor partneralimentatie wijzigde in 2019 ingrijpend. Hoewel er een overgangsregeling is getroffen, ontstaat er in veel gevallen een lastige puzzel door samenloop van (al dan niet vrijwillige) partneralimentatie, pensioen- en lijfrente-aanspraken en AOW. Ouderen zijn zich hier vaak onvoldoende van bewust.

Weerstand vanuit de familie

Waren het vroeger de ouders die zich zorgen maakten over hun scheidende kinderen, inmiddels maken (klein)kinderen zich zorgen over hun scheidende (groot)ouders. Als de scheiding in goede harmonie kan worden geregeld, is het vaak nog mogelijk om feestdagen en verjaardagen samen te vieren. Vrienden blijven blijkt vaak lastig, omdat met het einde van het huwelijk ook een einde komt aan de gezamenlijke droom over de oude dag. Scheiden in (betrekkelijke) harmonie is echter wel degelijk mogelijk. Als u zich laat bijstaan door een mediator bij het maken van afspraken over de verdeling, kunt u deze periode goed doorkomen. ABAB kan u hierbij helpen. Niet alleen met mediation, maar ook met pensioen- en financieel advies.

Meer informatie 

Bij ABAB Legal zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer informatie of advies over scheiden op latere leeftijd? Neem contact op met Gaby Ratering, jurist ondernemingsrecht en mediator, via telefoonnummer 013–4647180 of stuur Gaby een mail.

Wilt u meer weten over scheiden op latere leeftijd? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Gaby
Portretfoto van Gaby Ratering
Jurist ondernemingsrecht en mediator
Bel
06-51813397
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu