Alles over copyright en de copyright notice ©
Auteursrecht, copyright, copyright notices… Het is belangrijk dat je als ondernemer, beginnend of ervaren, op de hoogte bent van deze zaken om te voorkomen dat derden hiervan misbruik kunnen maken. Weet je wat je rechten zijn op auteursrechtelijk gebied? Wij helpen je met enkele tips op weg.
Copyright en Auteurswet
Copyright betekent letterlijk vertaald: het recht om te mogen kopiëren. Copyright is de Engelstalige term voor auteursrecht, oftewel het exclusieve recht van de maker en/of rechthebbende van een werk. In Nederland is het auteursrecht inmiddels grotendeels geharmoniseerd door de Auteursrechtrichtlijn (2001/29/EC ‘directive harmonisation of certain aspects of copyright’). Kortom, copyright en auteursrecht komen op hetzelfde neer.
Op basis van de Auteurswet geniet de maker van een exclusief werk automatisch zogenaamde auteursrechtelijke bescherming. Artikel 1 van de Auteurswet verwoordt deze auteursrechtelijke bescherming als volgt:
'Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.'
De maker (of degene die hiertoe het recht heeft verkregen door bijvoorbeeld een overdracht) van een werk heeft dus het recht om dat werk openbaar te maken en/of te verveelvoudigen. Dit impliceert ook een verbodsrecht van de maker en/of rechthebbende van het werk naar derden. De maker en/of rechthebbende heeft dus het recht om op te treden tegen onrechtmatige verveelvoudiging en/of openbaarmaking door derden, bijvoorbeeld door een kort geding te starten om zodoende zijn verbodsrecht juridisch af te dwingen.
Copyright notice (©)
Wat is nu een copyright notice, oftewel de welbekende ©? Een copyright notice is een vermelding op een website en/of ander werk, waarmee een persoon aangeeft de maker en/of auteursrechthebbende te zijn. Echter zoals hiervoor aangegeven, ontstaat auteursrecht op een creatief werk in beginsel vanzelf, waardoor een copyright notice overbodig is. Dit betekent echter niet dat het gebruik van een copyright notice helemaal geen meerwaarde heeft. De naam die op of bij een werk staat, wordt vermoed ook de naam van de maker te zijn. Daarom kan een copyright notice toch een toevoeging zijn op het reeds bestaande auteursrecht. In de Verenigde Staten heeft het nog extra waarde: als er een copyright notice bij stond en iemand heeft inbreuk gemaakt, dan kan er geen twijfel over bestaan dan dat dit een doelbewuste handeling is geweest. Overtreders in de Verenigde Staten krijgen dan doorgaans een hogere schadevergoeding opgelegd. In Nederland heeft het gebruik van een copyright notice geen invloed op de hoogte van de schadevergoeding.
All rights reserved
Vaak treffen we naast een copyright notice ook de zinsnede ‘all rights reserved’ of ‘alle rechten voorbehouden’ aan op een website en/of ander werk. Ook deze zinnen hebben In Nederland weinig tot geen juridische waarde. Op grond van de Auteurswet ben je immers al auteursrechtelijk beschermd, waardoor een derde je werk niet zomaar mag gebruiken. Citaatrecht en/of parodieën zijn daarop uitzonderingen. Dergelijke zinsneden hebben vooral een informerende functie richting derden en waarschuwen potentiële schenders extra.
Toestemming is een must
Wil je als derde toch gebruikmaken van het auteursrechtelijk beschermde werk van een maker en/of rechthebbende, dan is het verstandig om vooraf toestemming te vragen. Hiermee voorkom je een hoop ellende achteraf. Toestemming moet je te allen tijde schriftelijk vastleggen, al is het maar in de vorm van een e-mail of brief. In principe kan dit vrij beknopt, maar hoe gedetailleerder de toestemming, hoe beter.
Wat kan ABAB Legal voor je betekenen?
Aangezien intellectueel eigendom, waaronder het auteursrecht op een werk, vaak van grote waarde is binnen een onderneming is het verstandig om voldoende aandacht te besteden aan dit onderwerp. De juristen ondernemingsrecht en ICT-recht van ABAB Legal hebben uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van ICT recht (waaronder het Auteursrecht) en kunnen je bijstaan bij allerhande auteursrechtelijke vraagstukken. Met behulp van onze juristen kun je derden sommeren te stoppen met onrechtmatig gebruik van je auteursrechtelijk beschermde werk. Ook kunnen zij je bijstaan bij het bepalen en vastleggen van licentieafspraken met derden.
ABAB Legal is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Neem voor meer informatie of advies contact op met Niels Ista, jurist ondernemingsrecht en ICT-recht, via telefoonnummer 0165-531330 of stuur Niels een e-mail.