Zzp’ers en schijnzelfstandigheid: op weg naar handhaving in 2025

10 april 2024
Artikel

Naar verwachting gaat de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 handhaven als een zzp’er feitelijk werkt als een werknemer. Wat zijn de mogelijke gevolgen? En waar moet u op letten als u werkt met zzp’ers?

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Neem contact op met:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Een zzp'er achter zijn laptop

Kom nu in actie!

Het is onduidelijk of de nieuwe regelgeving tegen schijnzelfstandigheid in werking treedt op 1 juli 2025. Wel is het zo goed als zeker dat de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 weer gaat handhaven. Naast een mogelijke naheffing van loonbelasting en sociale premies, kunt u dan ook eerder te maken krijgen met arbeidsrechtelijke gevolgen. Daarom is het belangrijk om nu al in actie te komen om de samenwerking met uw zzp’er kritisch tegen het licht te houden. In dit whitepaper lichten we dit verder toe en geven we tien tips om schijnzelfstandigheid zo veel mogelijk te voorkomen.

Schijnzelfstandigheid

Veel zzp’ers bevinden zich in een grijs gebied. Ze presenteren zich als zelfstandige, terwijl ze in de praktijk vaak hetzelfde werken als werknemers. De vraag is dan of de zzp’er kwalificeert als een echte zelfstandige of dat sprake is van schijnzelfstandigheid. Veel opdrachtgevers gaan aan deze vraag voorbij, maar deze toetsing is belangrijk. Schijnzelfstandigheid brengt namelijk niet alleen het fiscale risico voor u met zich mee van een naheffing van loonbelasting en sociale premies. Het kan ook arbeidsrechtelijke gevolgen hebben, zoals de aanspraak op arbeidsvoorwaarden uit de cao, het doorbetalen van loon bij ziekte, een transitievergoeding bij beëindiging van de samenwerking en recht op pensioenopbouw.

Toetsingskader beoordeling arbeidsrelatie

Recente jurisprudentie geeft inzicht in welke elementen een rol spelen bij de beoordeling van de arbeidsrelatie. De Hoge Raad oordeelde in het Deliveroo arrest dat de kwalificatie van de arbeidsrelatie afhangt van ‘alle omstandigheden van het geval in onderling verband bezien’. De bedoeling van partijen is daarbij niet van belang. Daarnaast is er een wetvoorstel ‘Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’. Deze wet moet helpen verduidelijken wanneer sprake is van arbeid in dienst van een werkgever. Het is de bedoeling dat deze wet op 1 juli 2025 in werking treedt. Ook introduceert het wetsvoorstel een rechtsvermoeden dat een werkende werkzaam is op grond van een arbeidsovereenkomst als hij minder dan € 32,24 per uur verdient. De nieuwe wet heeft tot gevolg dat zzp’ers waarschijnlijk sneller kwalificeren als werknemer.

Opheffen handhavingsmoratorium

De Belastingdienst treedt momenteel alleen op tegen schijnzelfstandigheid als sprake is van kwaadwillendheid of als een opdrachtgever een aanwijzing van de Belastingdienst niet tijdig opvolgt. Naar verwachting komt het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025 te vervallen. Dit betekent dat de Belastingdienst vanaf dat moment kan handhaven als de zzp’er moet worden beschouwd als een werknemer.

Meer weten? 

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u weten hoe u de fiscale en/of arbeidsrechtelijke risico’s bij de inhuur van zzp’ers zo goed mogelijk kunt beperken? Of heeft u ondersteuning nodig bij de beoordeling en schriftelijke vastlegging van de arbeidsrelatie met uw zzp’ers? Neem contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 013-4647268 of stuur Ronald een e-mail

Wilt u meer weten over schijnzelfstandigheid bij zzp'ers? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu