Verplicht energielabel voor kantoorgebouwen: (ver)huurders let op!

5 juni 2023
Artikel

Sinds 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Voldoet het gebouw niet aan de eisen, dan mag u het sinds 1 januari 2023 niet meer als kantoor (laten) gebruiken. Een belangrijke maatregel voor zowel eigenaars/verhuurders als huurders van kantoorgebouwen.

Portretfoto van Sascha van Telgen
Neem contact op met:
Sascha van Telgen Jurist ondernemingsrecht
Lamp met geld voor energielabel kantoorgebouwen

Waarom een verplicht energielabel?

De verplichting is een maatregel om een flinke energiebesparing binnen de bebouwde omgeving te realiseren. Die besparing is nodig om de CO2-emissie te reduceren. Uit het Energieakkoord volgt bovendien het streven dat alle gebouwen in 2050 energieneutraal zijn. De ambitie is dat gebouwen in 2030 minstens een energielabel A hebben.

Voor wie geldt de verplichting?

De verplichting geldt voor utiliteitsgebouwen met een kantoorfunctie. Er zijn echter enkele uitzonderingen. De verplichting geldt niet als:

  • er sprake is van een ondergeschikt kantoor. Dit betekent dat minder dan 50% van het gebouw als kantoor wordt gebruikt.
  • de totale kantoorruimte in het gebouw kleiner is dan 100m2.
  • het kantoor tot een specifieke categorie behoort, zoals een rijksmonument en kantoorruimten gelegen in beschermde stads- en dorpsgezichten en gebouwen die onteigend worden.
  • tijdelijk verhuurde kantoorpanden (sloop/transformatiepanden) die korter dan twee jaar zijn verhuurd.

Hebben de maatregelen die nodig zijn om een energie-index van 1,3 te realiseren een terugverdientijd van meer dan tien jaar? Dan hoeft u geen investeringen te doen om een energielabel C te behalen. Investeringen die een terugverdientijd van tien jaar of korter hebben zijn dan voldoende, ook al wordt een energie-index van 1,3 op 1 januari 2023 hiermee niet bereikt. Houdt u er rekening mee dat dit in 2030 mogelijk anders is. Zolang het kantoorgebouw leegstaat of voor andere doeleinden dan voor kantoorruimte wordt gebruikt, is er geen sprake van een overtreding als u niet voldoet aan de label C-verplichting.

Vraag een label aan

Voldoet uw kantoor al aan de eis van label C of beter? Maar heeft u nog geen geldig label? Vraag dan snel een energielabel aan. Voldoet u nog níet aan de eis, dan moet u de nodige maatregelen nemen én het energielabel aanvragen. Er bestaan subsidiemogelijkheden. U kunt hierover meer informatie vinden op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Review uw huurovereenkomst

Of u nu huurder of verhuurder bent, in beide gevallen is het verstandig om u (juridisch) te laten adviseren bij het opstellen of wijzigen van een huurovereenkomst. De aanpassing van de huurovereenkomst is noodzakelijk, wanneer uw kantoorpand nog geen energielabel C heeft, maar kan ook met het oog op de verwachte label A-verplichting in 2030 relevant zijn. Vooral als verhuurder doet u er in dat geval verstandig aan om in de huurovereenkomst te bepalen hoe u de komende jaren nog verder gaat verduurzamen. 

Meer weten?

ABAB Legal is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten of advies? Neem contact op met Sascha van Telgen, jurist ondernemingsrecht, via telefoonnummer 013-4647180 of stuur Sascha een e-mail.

Wilt u meer weten? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Sascha
Portretfoto van Sascha van Telgen
Jurist ondernemingsrecht
Bel
073-6465349
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu