Stichting Administratiekantoor: voordelen en risico’s

16 oktober 2022
Artikel

In de praktijk zien we met enige regelmaat dat ondernemers gebruikmaken van een ‘Stichting Administratiekantoor’ (kortweg STAK) in hun bv-structuur. Deze constructie biedt kansen op het gebied van medewerkersparticipatie, estate planning en bedrijfsopvolging. Als bestuurder moet u zich er wel van bewust zijn dat het gebruik van een STAK van invloed is op de formaliteiten rondom de algemene vergadering.

Portretfoto van Jorrit Morra
Neem contact op met:
Jorrit Morra Jurist ondernemingsrecht
administratie

Hoe werkt een STAK?

Een STAK wordt opgericht om te dienen als aandeelhouder van B.V. X. De door de STAK gehouden aandelen worden vervolgens gecertificeerd ten behoeve van de certificaathouders. B.V. X kent op dat moment een aandeelhouder en een of meerdere certificaathouders. De aandeelhouder heeft vervolgens zeggenschap over de bv en de certificaathouders krijgen recht op de winst. Zo scheidt u het stemrecht en het winstrecht. 

Medewerkersparticipatie

Een STAK kunt u bijvoorbeeld gebruiken ten behoeve van medewerkersparticipatie. Belangrijke werknemers kunnen als certificaathouders een winstrecht krijgen om hen te motiveren zonder dat zij de stemrechten krijgen die verbonden zijn aan het aandeelhouderschap. Ook kan een STAK meerwaarde bieden in een familiebedrijf en in het kader van estate planning door bepaalde personen winstrechten en/of zeggenschapsrechten toe te kennen.

Aandachtspunten bij de STAK

In onze Insolventiescan constateren we dat de formaliteiten rondom de algemene vergadering niet altijd juist hebben plaatsgevonden als er sprake is van een STAK. De STAK moet als aandeelhouder in ieder geval vertegenwoordigd worden tijdens de algemene vergadering. Het kan voorkomen dat de certificaathouders weliswaar geen stemrecht hebben, maar toch het recht hebben om bij de algemene vergadering aanwezig te zijn. Dit hangt af van de wijze waarop de certificering heeft plaatsgevonden. Dergelijke fouten kunnen de besluitvorming in de algemene vergadering aantasten. Verder zien we soms het gebruik van een STAK waar deze geen nut (meer) heeft. In het kader van een vereenvoudiging van de structuur en de formaliteiten rondom de algemene vergadering, kan het wenselijk zijn om de aandelen te decertificeren en de STAK te ontbinden.

Alternatief: winstrechtloze aandelen

Sinds 2012 is het mogelijk voor een bv om winstrechtloze aandelen uit te geven. Door gebruik te maken van deze aandelen, kunt u op een eenvoudigere manier de zeggenschaps- en winstrechten scheiden. Een STAK kan echter nog altijd de voorkeur krijgen, bijvoorbeeld vanwege het uitsluiten van vergaderrechten.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Heeft u vragen over het gebruik van een STAK? Neem contact op met Jorrit Morra , jurist ondernemingsrecht, via telefoonnummer 013-4647180 of stuur Jorrit een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Jorrit
Portretfoto van Jorrit Morra
Jurist ondernemingsrecht
Bel
0165-531323
Download whitepaper icoon

Tien belangrijke aandachtspunten bij insolventie

Wat moet u doen als u niet meer kunt voldoen aan uw betalingsverplichtingen?
Download het whitepaper
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu