Nieuwe wetgeving flexibele arbeid op komst

8 juli 2024
Artikel

De agrarische sector staat voor mogelijke veranderingen door het wetsvoorstel ‘Wet verbetering zekerheid flexibele arbeidskrachten’. Werken er weekendkrachten met een oproepcontract bij uw bedrijf? Dan heeft dit wetsvoorstel, als het wordt aangenomen, mogelijk gevolgen voor uw onderneming. Eén van de maatregelen uit het voorstel is namelijk het afschaffen van nulurencontracten. Dit kan uitdagingen opleveren als uw agrarische onderneming afhankelijk is van een flexibele schil.

Portretfoto van Barbara Brans
Neem contact op met:
Barbara Brans Jurist arbeidsrecht
Arbeidscontract ondertekenen

Voordeel voor oproepkrachten

Het wetsvoorstel streeft naar meer bescherming en zekerheid voor flexibele werknemers. Als de wet wordt aangenomen, levert dit een voordeel op voor oproepkrachten die vaak met inkomensonzekerheid te maken hebben. 

Aanpassen nulurencontract

Voor werkgevers in de agrosector brengt de voorgestelde wetgeving uitdagingen met zich mee. Mogelijk moet u uw bestaande arbeidscontracten en roosters aanpassen, wat impact kan hebben op de flexibiliteit van het bedrijf. De afschaffing van nulurencontracten betekent niet alleen minder flexibiliteit voor u als ondernemer, maar ook voor uw oproepkrachten. Uw weekendkrachten met een nulurencontract moeten dan overstappen naar vaste of tijdelijke basiscontracten met een minimumaantal gegarandeerde uren. Tijdens dit minimumaantal uren zijn zij doorgaans verplicht om te komen werken, ook tijdens bijvoorbeeld een toets- of examenweek.

Wat kunt u nu al doen?

Kortom: de voorgestelde wetgeving kan gevolgen hebben voor ondernemers die afhankelijk zijn van oproepkrachten. Hoewel de wetgeving nog niet definitief is, is het verstandig om uw agrarische onderneming voor te bereiden op mogelijke veranderingen. Evalueer de huidige contractvormen met uw werknemers, overweeg om een contract aan te bieden met (een minimum) aantal vaste uren en ga in gesprek met uw weekendkrachten en andere oproepkrachten over mogelijke aanpassingen van de arbeidsovereenkomst.

Meer weten?

ABAB Legal is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Heeft u hulp nodig bij de indeling van uw medewerkers in de juiste functiegroep of bij het opstellen van duidelijke functieomschrijvingen? Neem dan contact op met Barbara Brans, jurist arbeidsrecht, telefoonnummer 06-57132324 of stuur Barbara een e-mail

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist jurist helpt u graag verder!

E-mail Barbara
Portretfoto van Barbara Brans
Jurist arbeidsrecht
Bel
076-5438040
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu