Nieuwe regels voor digitale dienstverleners

11 oktober 2023
Artikel

De Europese Commissie heeft de eerste grote techbedrijven aangewezen die aan de Digital Services Act (DSA) moeten voldoen. Deze bedrijven komen onder verscherpt toezicht te staan. Aan welke regels moeten ze voldoen?

Portretfoto van Carina Oosterlaan
Neem contact op met:
Carina Oosterlaan Jurist ondernemingsrecht
Online shoppen met smartphone

In de snel evoluerende wereld van online diensten en platforms is de DSA geïntroduceerd om bedrijven en consumenten beter te beschermen.
 

Invoering van de DSA

De Digital Service Act (DSA) is geleidelijk ingevoerd, waarbij de regels sinds 25 augustus 2023 al gelden voor de 19 grootste platforms en zoekmachines. Vanaf 17 februari 2024 is de wet van toepassing op alle digitale diensten en platforms die actief zijn in de EU, zoals online marktplaatsen, sociale netwerken, zoekmachines, cloudaanbieders, internetproviders en platforms voor het delen van content, zoals videoplatforms en online reis- en accommodatieplatforms.

Verplichtingen onder de DSA

De DSA legt verschillende verplichtingen op aan online platforms en zoekmachines om de veiligheid en transparantie te waarborgen. Enkele belangrijke veranderingen zijn:

  • Aanpak van illegale inhoud en desinformatie: Platforms moeten illegale inhoud en desinformatie binnen de EU aanpakken en aanbevelingssystemen aanpassen.
  • Transparantie in online reclame: Platforms moeten transparant zijn over online reclame via hun diensten.
  • Risicobeoordeling en maatregelen: Platforms moeten jaarlijks risicobeoordelingen uitvoeren van schadelijke onlinepraktijken en maatregelen nemen tegen deze praktijken.

Toezicht en handhaving

De Europese Commissie (EC) houdt toezicht op de naleving van de DSA door de grootste platforms, met de bevoegdheid boetes op te leggen bij niet-naleving. In Nederland zijn de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) belast met het toezicht op de DSA.

Voor online marktplaatsen zijn er specifieke veranderingen, zoals het verstrekken en publiceren van meer informatie over handelaren op hun platform. Dit helpt bij het identificeren van onbetrouwbare handelaren en vermindert oneerlijke concurrentie.

De DSA biedt bescherming tegen onwenselijke gepersonaliseerde advertenties, zoals advertenties gebaseerd op geloofsovertuiging of seksuele geaardheid. Er is ook extra bescherming voor minderjarigen tegen ongepaste reclame.

Platforms moeten transparant zijn over hun aanbevelingsalgoritmes en bij het modereren van inhoud rekening houden met de gevolgen voor de grondrechten van gebruikers. Verbeterde informering van gebruikers over moderatie met gemakkelijk toegankelijke klachtenprocedures is ook vereist.

De DSA is van toepassing op verschillende actoren, waaronder hostingbedrijven, internetaanbieders, online platforms, diensten, zoekmachines, marktplaatsen, sociale netwerken, cloudaanbieders en contentdelenplatforms. Sinds 17 februari 2024 moeten zij volledig voldoen aan de DSA.

Meer weten?

ABAB is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer informatie de consequenties van de DSA voor uw bedrijf? De juristen van ABAB Legal hebben uitgebreide kennis en ervaring op gebied ICT-wetgeving, privacy en intellectueel eigendom. Neem voor advies contact op met Niels Ista, jurist ondernemingsrecht, door te bellen naar 0165-531330 of stuur Niels een e-mail.

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Carina
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu