Besloten vennootschap: aansprakelijkheid en (nieuwe) activiteiten

3 oktober 2022
Artikel

De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (bv) kent, zoals de naam al zegt, een aansprakelijkheidsbeperking. Dit betekent dat de bv als rechtspersoon verantwoordelijk is voor haar eigen verplichtingen tot de hoogte van haar kapitaal. Deze beperking is voor veel ondernemers een reden om hun onderneming uit te oefenen via één of meerdere bv’s. Bij de uitbereiding van activiteiten of ontwikkeling van nieuwe ideeën kan de beperkte aansprakelijkheid ook als vangnet gebruikt worden.

Portretfoto van Jorrit Morra
Neem contact op met:
Jorrit Morra Jurist ondernemingsrecht
Kantoorgebouw

Realiseer een vangnet om risico’s te spreiden

Stel, u heeft een succesvolle onderneming en wilt een nieuwe activiteit starten, een extra bedrijfslocatie aankopen of een innovatief idee uitwerken. Het risico dat de nieuwe activiteit onverhoopt toch geen succes heeft, komt dan liever niet voor rekening van de huidige activiteiten. Zonder uw enthousiasme te bezwaren met juridische risico’s, is het verstandig om een vangnet te realiseren. Hierbij kunt u denken aan het oprichten van een bv om de risico’s van de nieuwe activiteit te spreiden. Met de gedachte dat het risico beperkt is tot het kapitaal van de specifieke bv, kunt u zich hopelijk richten op het succesvol maken van de activiteit. Gaat u de activiteit(en) samen met anderen ontplooien? Denk dan ook aan goede afspraken over de samenwerking.

Bestaande activiteiten in aparte bv’s

Binnen een onderneming kan het daarnaast wenselijk zijn om de bestaande activiteiten of bedrijfslocaties onder te brengen in aparte bv’s in verband met het eerdergenoemde risico. Ook dit is mogelijk, bijvoorbeeld door middel van een splitsing van de betreffende bv in één of meer nieuwe bv’s.

Aansprakelijkheid bestuurder en/of aandeelhouder

Let er overigens wel op dat de aansprakelijkheidsbeperking van de bv niet onbegrensd is. Onder omstandigheden kunnen bestuurders en/of aandeelhouders toch aansprakelijk gehouden worden. Laat u hierover dan ook adviseren door onze juristen ondernemingsrecht als u wilt dat het opzetten van uw bv-structuur niet voor niets is geweest.

Meer informatie

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer weten over de aansprakelijkheid en (nieuwe) activiteiten bij een bv? Neem contact op met Jorrit Morra , jurist ondernemingsrecht, via telefoonnummer 013-4647180 of stuur Jorrit een e-mail.

Wilt u meer weten over de aansprakelijkheid en (nieuwe) activiteiten bij een bv? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jorrit
Portretfoto van Jorrit Morra
Jurist ondernemingsrecht
Bel
0165-531323
Download whitepaper icoon

Stappenplan WHOA-traject

Met de WHOA van uw schulden af
Download het whitepaper
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu