Stiekem geluids- of beeldopnames maken van een gesprek, mag dat?

11 januari 2019
Artikel

Als u geen deelnemer bent aan het gesprek, is het volgens het strafrecht verboden om gesprekken af te luisteren met een hulpmiddel. Als u er wél bij bent, mag u het gesprek dus opnemen. Dit kan handig zijn, bijvoorbeeld in arbeidszaken. Zorg wel dat u zwaarwegende belangen hebt die de inzet van opnames rechtvaardigen. Zeker wanneer u die opnames later wilt delen met anderen.

Portretfoto van Ingrid van Eijk
Geschreven door:
Ingrid van Eijk Jurist arbeidsrecht
Vrouw in gesprek met ondernemer

In een zaak die speelde bij de kantonrechter te Rotterdam bleek dat een werknemer heimelijk geluidsopnames had gemaakt. Hij had in ruim anderhalf jaar tijd diverse gesprekken met het management, leveranciers en medewerkers opgenomen. Zo verzamelde hij bewijs voor een eventuele rechtszaak, gaf hij aan.  Dit werd ook ingebracht in de rechtszaak. 

Er zijn ook werkgevers die dit doen. Als een dergelijk bewijs onrechtmatig verkregen is, kan het arbeidsrechtelijke gevolgen hebben. Denk aan bijvoorbeeld een schorsing, op non-actiefstelling, een loonsanctie of zelfs ontslag. Mag u het dan wel gebruiken bij een eventuele rechtszaak voor ontslag? Volgens de Hoge Raad wel. Want, zo oordeelde de Hoge Raad jaren geleden, dit is anders dan wanneer er sprake zou zijn van onrechtmatig verkregen bewijs met een 'rechtens ontoelaatbare inbreuk op de privacy'. Denk bijvoorbeeld aan een ernstige inbreuk op de levenssfeer, zoals wanneer er minderjarigen bij betrokken zijn of worden of er bijzondere privéomstandigheden aan het licht komen.

Hanteert u geluidsopnames, cameratoezicht of een persoonvolgsysteem? Zorg dan dat u beschikt over protocollen, reglementen, beleid daaromtrent.

Wilt u ondersteuning en/of juridisch advies ? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ingrid
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan