Kies uw vertrouwde ABAB-jurist via uw rechtsbijstandverzekering

20 oktober 2018
Artikel

U heeft als ondernemer met veel partijen te maken: klanten, leveranciers, medewerkers en de overheid. De kans op een conflict is altijd aanwezig. En soms wilt u gewoon weten wat uw rechten en plichten zijn. Vaak heeft u zich hiervoor verzekerd met een rechtsbijstandverzekering. Bij een geschil zet uw verzekeraar in eerste instantie een eigen jurist op de zaak. Maar wist u dat u ook kunt kiezen voor een jurist van ABAB? Ook wanneer u al contact heeft met een jurist van ABAB is het wellicht mogelijk om via de rechtsbijstandverzekeraar (een deel van) uw kosten vergoed te krijgen. Het recht op vrije keuze rechtshulpverlener maakt dit mogelijk.

Portretfoto van Jos van Mierlo
Geschreven door:
Jos van Mierlo Directeur juristen
ABAB-jurist en ondernemer in gesprek over rechtsbijstandverzekering

Recht op vrije keuze rechtshulpverlener Rechtsbijstandverzekeraars zijn verplicht om het recht op vrije keuze rechtshulpverlener in de polisvoorwaarden op te nemen. U kiest zelf een jurist en uw rechtsbijstandverzekeraar vergoedt de kosten. Toch proberen verzekeraars in eerste instantie vaak zelf de zaak op te lossen of kiezen zij voor een netwerkkantoor waarmee zij afspraken hebben gemaakt. Dit bespaart kosten voor de verzekeraar. Maar is het ook de juiste keuze voor u?

Uw vertrouwde jurist van ABAB

Bij een geschil schakelt een verzekeraar zo nodig een eigen jurist in. U bent echter niet verplicht hiervan gebruik te maken: kiest u op dat moment liever voor een ABAB-jurist, dan moet de verzekeraar dit onder bepaalde voorwaarden toestaan. Het is belangrijk voor een vertrouwde jurist te kiezen die de juiste kennis en ervaring heeft. De verzekeraar moet deze kosten vergoeden. Het is afhankelijk van uw rechtsbijstandverzekering en bijbehorende polisvoorwaarden tot welk maximum bedrag uw verzekeraar de kosten vergoedt. Dit kunt u eenvoudig navragen bij uw verzekeraar.

Toestemming vragen

Met toestemming van de rechtsbijstandverzekeraar mag u zelf een externe partij inschakelen, waaronder één van de juristen van ABAB. Let op: de rechtsbijstandverzekeraar moet eerst toestemming geven voor het inschakelen van ABAB, anders worden de gemaakte kosten mogelijk niet vergoed.

Voorwaarden vrije keuze rechtshulpverlener

U heeft recht op vrije keuze rechtshulpverlener als u een geschil heeft en:

  • de verzekering dekking biedt, en,
  • er sprake is van een gerechtelijke of administratieve procedure. Men spreekt van een gerechtelijke procedure als een geschil wordt voorgelegd aan een rechter, zoals de kantonrechter, bestuursrechter bij de Rechtbank en het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Een administratieve procedure komt vooral voor binnen de rechtsgebieden bestuurs-, sociale zekerheids- en arbeidsrecht. U kunt hierbij denken aan bezwaarschriftprocedures bij een gemeente of de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en een ontslagprocedure bij het UWV.

Enkele tips

  • Kijk na wat er in uw polisvoorwaarden staat over de vergoeding van externe kosten.
  • Controleer welke kosten precies vergoed worden of vraag dit na bij uw tussenpersoon.
  • Meld zo spoedig mogelijk uw juridisch geschil bij uw rechtsbijstandverzekeraar. En geef aan dat u een beroep wilt doen op een jurist van ABAB.
  • Om kosten te besparen zal uw rechtsbijstandverzekeraar u adviseren om bij de jurist van de rechtsbijstandverzekeraar te blijven of te kiezen voor een jurist c.q. advocaat uit hun netwerk. U bent echter niet verplicht hiervan gebruik te maken.

Meer weten over het recht op vrije keuze rechtshulpverlener en/of ondersteuning bij een geschil? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jos
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan