Insolventiescan: wees voorbereid en voorkom faillissement

24 november 2022
Artikel

ABAB Legal ontwikkelde de insolventiescan. Zo bent u voorbereid en kunt u een mogelijk faillissement en de gevolgen daarvan voorkomen.

Portretfoto van Rogier Kersten
Neem contact op met:
Rogier Kersten Directeur ABAB Legal en jurist ondernemingsrecht
man en vrouw praten over insolventie

Besloten vennootschappen (bv’s)

Veel ondernemers hebben hun onderneming ondergebracht in een of meer besloten vennootschappen. Hiervoor kunnen meerdere motieven zijn, maar het beperken van persoonlijke aansprakelijkheid in faillissement is één van de belangrijkste. Wat veel ondernemers zich echter niet realiseren, is dat een bv-structuur enkel deze bescherming biedt als de onderlinge verbindingen tussen de bv’s en de verbinding met haar directeur-grootaandeelhouder (dga) op orde zijn. Bij insolventie kijkt een curator kritisch naar de structuur van uw onderneming en de besluitvorming die daarin is genomen. In het ergste geval wordt u persoonlijk aansprakelijk gesteld voor zakelijke schulden. Of heeft u (indirect) schulden aan uw eigen onderneming. Ook in dat geval kunt u privé worden aangesproken. Om dit te voorkomen, moet u inzicht krijgen in hoeverre de onderlinge vennootschappen financieel en qua (risico)aansprakelijkheid met elkaar in verbinding staan. 

Aansprakelijkheid

Deze ‘kruisverbanden’ kunnen op meerdere manieren ontstaan. Eenvoudige voorbeelden zijn bijvoorbeeld een hoofdelijke aansprakelijkheid richting de bank voor alle vennootschappen die verbonden zijn aan het financieringsarrangement of een hoofdelijke aansprakelijkheid richting de Belastingdienst voor alle deelnemers binnen een fiscale eenheid. Maar ook kunnen er tussen de vennootschappen rechtsverhoudingen bestaan (als gevolg van het leveren van diensten, goederen en/of ter beschikking stellen van gelden) waaruit onderlinge rechten, verplichtingen, schulden en vorderingen voortvloeien. Denk daarbij bijvoorbeeld aan onderlinge rekening-courantverhoudingen of de verhuur of verkoop van (on)roerende zaken.  Genoemde kruisverbanden kunnen ook ontstaan tussen een vennootschap en een natuurlijk persoon in de hoedanigheid van bestuurder van deze vennootschap. 

Dergelijke kruisverbanden leveren over het algemeen geen probleem op, zolang sprake is van een reguliere ‘going concern’ situatie. Raakt of raken er onverhoopt echter één of meerdere vennootschappen binnen de structuur insolvent? Dan worden de gevolgen van deze kruisverbanden meestal pas duidelijk en kunnen deze mogelijk tot problemen leiden. Vaak zijn er geen nadere afspraken vastgelegd over de betreffende kruisverbanden en is men aangewezen op de wettelijke regelingen die niet per se een wenselijke uitkomst tot gevolg hebben. In sommige gevallen zijn er wel nadere afspraken vastgelegd, maar als die niet juist en/of onvolledig zijn, kunt u eveneens te maken krijgen met onwenselijke uitkomst. 

Insolventiescan

De juristen van ABAB Legal kunnen voor u een insolventiescan uitvoeren. Daarmee brengen zij in kaart welke knelpunten en risico’s er binnen uw structuur bestaan. Ook adviseren zij u over het voorkomen, weghalen of inperken van deze knelpunten en risico’s. Daarnaast kunnen onze juristen u helpen bij het implementeren van het advies door u te helpen bij bijvoorbeeld schriftelijke vastlegging van besluiten of het opstellen van verplichte of wenselijke overeenkomsten. 

Wij adviseren dit in een zo vroeg mogelijk stadium te doen en niet te wachten totdat er al problemen zijn ontstaan. U wilt immers niet dat een curator u alsnog persoonlijk kan aanspreken in geval van faillissement.

Meer informatie?

ABAB Legal is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u meer informatie of advies over dit onderwerp? Neem contact op met Rogier Kersten, jurist ondernemingsrecht, via telefoonnummer 013-4647219 of stuur Rogier een e-mail. Of download ons whitepaper 'Tien aandachtspunten bij insolventie'.

Wilt u meer weten over de insolventiescan? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Rogier
Portretfoto van Rogier Kersten
Directeur ABAB Legal en jurist ondernemingsrecht
Bel
06-53862186
Download whitepaper icoon

Tien belangrijke aandachtspunten bij insolventie

Wat moet u doen als u niet meer kunt voldoen aan uw betalingsverplichtingen?
Download het whitepaper
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu