Wetsvoorstel 'Modernisering Concurrentiebeding': Concurrentiebeding (nog) verder beperkt

22 maart 2024
Artikel

In deze krappe arbeidsmarkt is het voor werkgevers van belang om medewerkers aan zich te binden. Naast het bieden van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, kunt u als werkgever via een concurrentie- of relatiebeding voorkomen dat uw personeel overstapt naar een concurrent of na afloop van het dienstverband voor uw klanten gaat werken.

Portretfoto van Geert Rouwet
Geert Rouwet Manager Legal en jurist arbeidsrecht
Slot op digitale gegevens

Wat zijn de belangrijkste gevolgen van het wetsvoorstel 'Modernisering Concurrentiebeding'?

Recentelijk heeft demissionair minister van Gennip het wetsvoorstel 'Modernisering Concurrentiebeding' openbaar gemaakt, met als doel het concurrentiebeding verder te reguleren. De belangrijkste gevolgen van dit voorstel zijn:

  • Het concurrentiebeding mag nog maximaal één jaar duren.
  • Net als bij een arbeidsovereenkomst moet het zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang worden gemotiveerd.
  • De duur en het geografisch bereik moeten schriftelijk worden gemotiveerd.
  • De bepalingen gelden ook voor relatiebedingen en onder omstandigheden anti-ronselbedingen, maar niet voor geheimhoudingsbedingen.
  • Werkgevers moeten een vergoeding van 50% van het laatstverdiende loon betalen voor elke maand dat het concurrentiebeding wordt ingeroepen.

 De wet stelt een vergoeding van 50% van het laatstverdiende salaris als gangbare vergoeding vast. Het is belangrijk op te merken dat u de vergoeding alleen verschuldigd bent als uw werknemer zich daadwerkelijk aan het concurrentiebeding houdt.

Waarom deze wetswijziging?

Het wetsvoorstel brengt enkele voordelen met zich mee, zoals minder administratieve lasten en meer rechtszekerheid voor zowel de werkgever als de werknemer. Een nadeel is echter dat uw belangen op het gebied van concurrentie minder worden beschermd. Met dit voorstel wil de overheid het concurrentiebeding verder beperken om enerzijds de concurrentie op de arbeidsmarkt te stimuleren en anderzijds om toekomstige discussies tussen werkgevers en werknemers over concurrentiebedingen te verminderen.

Hoe nu verder?

Het wetsvoorstel ligt momenteel ter internetconsultatie voor. Het zal uiteindelijk ook door de Tweede en Eerste Kamer moeten worden behandeld. Voor vragen over hoe u zich kunt voorbereiden op deze nieuwe wet, kunt u contact opnemen met een van onze arbeidsrechtspecialisten.

Meer weten?

ABAB Legal is graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorgen. Wilt u ondersteuning of advies bij het werken met zzp’ers? Neem contact op met Geert Rouwet, jurist arbeidsrecht, via telefoonnummer 024-6485817 of stuur Geert een e-mail.

Wilt u ondersteuning of advies bij het werken met zzp’ers? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Geert
Portretfoto van Geert Rouwet
Manager Legal en jurist arbeidsrecht
Bel
024-6485817
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu