Subsidiemogelijkheden voor de varkenshouderij

Dat er subsidiemogelijkheden zijn voor ondernemers die investeren in technische, hightech innovatie is algemeen bekend. Vaak weten ondernemers echter niet dat er ook veel subsidiekansen zijn voor bedrijven in de agrarische sector en veehouderij.

Portretfoto van Hans Jacobs
Hans Jacobs Manager innovatie
Innovatie in de varkenssector

Subsidie voor innovatieve veehouderij

Eén van de belangrijkste doelen van het overheidsbeleid is het verminderen van emissies. De varkenshouderij speelt een belangrijke rol bij het behalen van deze reductiepercentages en innovatie is daarvoor essentieel. De overheid verleent graag financiële steun voor de ontwikkeling en realisatie van nieuwe technieken. 

Fiscaal voordeel

Ondernemers kunnen het hele jaar gebruikmaken van verschillende fiscale regelingen. Denk hierbij aan de Milieu-investeringsaftrek (MIA), de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Alle investeringen die hiervoor in aanmerking komen, vindt u terug op de Energielijst en Milieulijst.

Gaat u een stal bouwen of verbouwen? Dan kan het interessant zijn om gebruik te maken van de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). Uw voordeel kan, afhankelijk van uw fiscale situatie, fors oplopen. De eisen voor deelname aan deze regeling worden wel ieder jaar aangescherpt. Neem daarom al in de ontwerpfase contact op met uw subsidieadviseur om te kijken of uw plannen aan de eisen voldoen. Dit geldt ook voor investeringen in overige bedrijfsmiddelen. Door al in de offertefase informatie in te winnen over een specifieke investering, voorkomt u dat u fiscaal voordeel misloopt. Daarnaast moeten varkensbedrijven voldoen aan extra eisen om in aanmerking te komen voor fiscaal voordeel. 

Subsidie voor personeel

Besteedt u als ondernemer tijd aan het opleiden van de nieuwe generatie varkenshouders? Vergeet dan niet om de subsidie Praktijkleren aan te vragen. U ontvangt de tegemoetkoming voor de begeleiding van onder andere bbl-leerlingen in het schooljaar 2023-2024. Ook dit jaar komen varkenshouders daarnaast weer in aanmerking voor een bonus. U kunt de subsidie aanvragen na afloop van het schooljaar, maar vóór september.

Bent u zelf actief met het vormgeven van ontwikkelmogelijkheden voor uw personeel? Dan kan de SLIM-subsidie ook interessant zijn. U ontvangt dan maximaal € 25.000 tegen een subsidiepercentage van 80% voor bijvoorbeeld het ontwikkelen van een leermethode en de implementatie hiervan binnen uw onderneming.

Subsidie voor duurzame energie

Daarnaast heeft u verschillende subsidiemogelijkheden voor investeringen in duurzame energie. Welke subsidieregeling het best past, hangt af van uw specifieke plannen en situatie. De SDE++-subsidie kan bijvoorbeeld interessant zijn als u energie gaat opwekken om terug te leveren aan het net. Deze regeling gaat naar verwachting in september 2024 weer open. Het budget bedraagt € 8 miljard. Voor het opwekken van duurzame energie kunt u ook de ISDE-subsidie aanvragen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over uw subsidiemogelijkheden? Neem contact op met Hans Jacobs, manager innovatie bij Epiic (dochteronderneming ABAB). Dat kan via telefoonnummer 06-22798926 of stuur Hans een e-mail.

Wilt u meer weten over de subsidies in de varkenshouderij? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Hans
Portretfoto van Hans Jacobs
Manager innovatie
Bel
073-6465475
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu