Aftrekbaarheid aan- en verkoopkosten deelnemingen: een update

Portretfoto van Rolf Brouwer
Neem contact op met:
Rolf Brouwer Senior belastingadviseur

Richtlijnen aftrekbaarheid aan- en verkoopkosten deelneming

Jarenlang was er veel onduidelijkheid over de vraag wat concreet onder (niet aftrekbare) aan- en verkoopkosten deelneming wordt verstaan. Deze onduidelijkheid werd mede veroorzaakt doordat de wetsgeschiedenis weinig aanknopingspunten bevatte over de uitleg van dit begrip. Daar komt nu verandering in omdat de Hoge Raad een arrest heeft gewezen dat richtlijnen geeft.

  1. Er is sprake van aftrekbeperking als er een oorzakelijk verband is tussen de kosten en de aan- of verkoop van een deelneming, oftewel de kosten die zonder de aan- of verkoop niet gemaakt zouden zijn.
  2. De aftrekbeperking geldt voor zowel externe kosten (denk aan adviseurs, accountants en notarissen) als interne kosten (denk aan eigen medewerkers en directie, die dan wel moeten meewerken aan de aan- of verkoop).
  3. De aftrekbeperking geldt alleen als de aan- of verkoop daadwerkelijk doorgaat.
  4. Wanneer de aan- of verkoop eerst afketst, maar later tóch doorgaat, moet u nagaan welke kosten ook plaats zouden vinden als de uiteindelijke verkoop niet doorging.
  5. Kosten gemaakt tijdens het proces moeten op een fiscale balans gezet worden, zolang de aan- of verkoop niet rond is. Als de aan- of verkoop doorgaat, bepaalt u welke bedragen niet-aftrekbaar zijn.

Whitepaper aan- en verkoopkosten deelneming

Omdat deze materie best complex kan zijn, hebben we een whitepaper samengesteld waarin we de richtlijnen van de Hoge Raad nader toelichten. De Hoge Raad heeft echter niet op álle punten duidelijkheid gegeven. Ook deze punten maken we voor u inzichtelijk in dit whitepaper.

Download het whitepaper | De aftrekbaarheid van aan- en verkoopkosten deelnemingen

Meer weten?

Heeft u vragen over de aftrekbaarheid van aan- en verkoopkosten van deelnemingen? Neem dan contact op met Rolf Brouwer, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0115-677632 of stuur Rolf een e-mail.

Wilt u meer weten over de aan- en verkoopkosten van uw deelneming? Neem contact met ons op.

E-mail Rolf
Portretfoto van Rolf Brouwer
Senior belastingadviseur
Bel
0115-677632
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan