Hans Jacobs

Manager innovatie in Veldhoven
“Meer mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en deels je eigen route te kiezen.”

Hans is al sinds 2001 betrokken bij de subsidietak van ABAB. Destijds nog onder de naam ABAB Adviesgroep Subsidies. Die naam veranderde in 2003 in Subsidiefocus. Op dit moment is Hans werkzaam als manager innovatie van het team food & agri-business. “In deze functie ben ik actief als adviseur/ consultant, maar zeker ook als coördinator/ motivator en commercieel verantwoordelijke voor het food & agri businessteam.

In de steigers zetten

Na zijn opleiding aan de HAS in Den Bosch ging Hans werken bij een grote importeur/ dealerbedrijf van met name tractoren en landbouwmachines. Daar werkte hij zo’n 16 jaar, waarvan acht jaar in de directe verkoop en acht jaar als productmanager (inkoop en verkoopondersteuning). Zijn roots liggen dus in de agrarische en toeleverende sector.

Hans: “Eind 2000 leerde ik ABAB kennen en hoorde ik wat de plannen waren met de afdeling subsidieadvies. Ik zou de eerste medewerker worden met een technisch/ agrarische achtergrond binnen een subsidie-adviesteam van circa zes medewerkers. De combinatie van de technische/ agrarische oriëntatie en het feit dat Subsidiefocus met name innovatie- en investeringsprojecten zou oppakken, sprak mij erg aan. Met mijn achtergrond en ervaring voelde het prima om deze commerciële, maar ook adviserende rol op me te nemen. Natuurlijk moesten we nog wel het een en ander in de steigers zetten. Samen met een jonge collega ben ik daaraan begonnen en het food & agri team is inmiddels uitgebreid tot zo’n tien medewerkers, op een totaal van twintig medewerkers.”

Scherp en alert blijven

Hans: “Ik heb niet zo veel vergelijkingsmateriaal, maar voor mijn gevoel biedt Subsidiefocus meer mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en daarin ook voor een deel je eigen route in te kiezen. Het subsidielandschap is als gevolg van gewenste ontwikkelingen continu in beweging en dat zorgt ervoor dat je scherp en alert moet blijven op nieuwe ontwikkelingen. Dat is iets wat goed bij mij past!

Ook de verscheidenheid aan klanten en projecten die hier voorbijkomen, is groot. Binnen het food & agri businessteam varieert dat van met name agro-technische bedrijven die we begeleiden bij de ondersteuning van de R&D-afdeling, (samenwerkende) agrarische ondernemers die in de ontwikkeling van nieuwe stalsystemen/ dierhouderij investeren tot tuinbouwbedrijven die samen met tech-bedrijven investeren in de ontwikkeling van bijvoorbeeld oogstrobots voor aardbeien of asperges.

Een belangrijk aandachtsgebied zijn ook veredelingsbedrijven in de tuinbouw. Daarnaast pakken we kleine en grote investeringsprojecten op, variërend van een pv-installatie tot bijvoorbeeld een nieuwbouw op een glastuinbouwbedrijf of verwerkingsbedrijf van landbouwproducten.

Die afwisseling maakt mijn werk aantrekkelijk, zeker in combinatie met de vrijheid die er is om zaken op te pakken en tot een succes te maken. Het is en blijft interessant en uitdagend om dit in samenwerking met collega’s met verschillende achtergronden in opleiding en ervaring te doen.”

Vier-ogen principe

Hans verwacht nog een aantal jaar met veel enthousiasme bij Subsidiefocus te kunnen werken aan interessante uitdagende projecten. Hans: “Mijn drive daarbij is om voor deze projecten ondersteuning los te krijgen om ontwikkelingen (o.a. verduurzaming) te kunnen versnellen. Collegialiteit en samenwerking zijn hierbij belangrijk voor me. Gelukkig is dat goed voor elkaar hier.

Medewerkers worden zo goed als mogelijk ingezet op basis van hun competenties, kennis en interesses. Vaak werken een ervaren en minder ervaren medewerker samen aan projecten. Zo zorgen we ervoor dat we altijd met een vier-ogen principe kijken én doet de jongere collega ervaring op terwijl de meer ervaren collega leert van nieuwere of andere inzichten.”

Bekijk alle medewerkersverhalen

Relevante vacatures

Functie Vakgebied Locatie Werkervaring
Senior consultant innovatie Agri & Food Epiic Nederland Professional
Senior consultant innovatie Agri & Food Epiic Professional
Senior consultant innovatie Agri & Food Epiic Wageningen Professional
Senior consultant innovatie Industrie Epiic Nederland Professional