Gratis webinar 'Rendement vergelijken in de varkenshouderij'

De diversiteit in varkensbedrijven is de afgelopen jaren toegenomen. De concepten wisselen elkaar af; steeds meer bedrijven produceren volgens het Beter Leven-keurmerk. Ook zijn er steeds meer biologische varkenshouderijen, naast de traditionele varkensbedrijven. Door de diversiteit van deze verschillende marktconcepten en bedrijven wordt het vergelijken van het rendement tussen bedrijven in veel gevallen lastiger.
Kengetal productieresultaat
Wij hebben het kengetal productieresultaat per € 1.000 huisvestingswaarde ontwikkeld om het rendement van diverse marktconcepten en varkensbedrijven in beeld te krijgen. Een varkenshouder die overweegt voor een andere deelmarkt te produceren, kan zo vooraf zien wat het effect is in zijn portemonnee.
De totstandkoming van het nieuwe kengetal begint op de voor iedere varkenshouder bekende wijze. Eerst wordt een voerwinst berekend. Na aftrek van de toegerekende kosten, zoals gezondheids- en mestkosten, blijft een saldo over. Het saldo wordt verminderd met de arbeidskosten (personeel en beloning voor de ondernemer en eventueel meewerkende gezinsleden). Dan blijft het productieresultaat over, een getal in euro’s. Dit getal gaan we duiden, waarbij we kijken naar de waarde van de huisvesting. Voor een kraamhok of een biggen-, zeugen- en vleesvarkensplaats hebben we normbedragen. Het aantal plaatsen vermenigvuldigen we met dat normbedrag, zodat de huisvestingswaarde in beeld is. Het doet er daarbij niet toe wat de verhouding vreemd geld/eigen vermogen is dat in de gebouwen zit, hoe het is gefinancierd dus. Het gaat puur om de berekening van de huisvestingswaarde.
Bekijk het webinar
In dit webinar vertellen bedrijfsadviseurs Frank Steenbreker en Remco Janssen hoe het kengetal tot stand komt en te gebruiken is om het rendement van uw onderneming te bepalen, ongeacht het marktconcept of type varkensbedrijf.
Bekijk het webinar | Rendement vergelijken in de varkenshouderij
Meer weten?
Wilt u meer weten over rendement vergelijken in de varkenshouderij? Neem contact op met Frank Steenbreker, senior bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 06-83046058 of stuur Frank een e-mail.