Aangifte schenk- en erfbelasting

Onze adviseurs zijn op de hoogte van de mogelijkheden en de regels voor erven en schenken en de specifieke wet- en regelgeving. Zo zorgen wij dat u als ondernemer profiteert van mogelijk belastingvoordeel.

Portretfoto van Louise van der Doelen-Tibosch
Louise van der Doelen-Tibosch Estate planner / Senior belastingadviseur

Bij het ontvangen van een schenking of een erfenis hoort vaak ook het betalen van schenk- of erfbelasting. Voor de schenkbelasting gelden diverse vrijstellingen en tarieven. Daarnaast vraagt de aangifte erfbelasting om fiscale en juridische kennis.

Schenkbelasting

Schenken bij leven is vaak fiscaal voordelig. Met een schenking kunt u bijvoorbeeld uw kind(eren) of kleinkind(eren) financiële steun bieden voor het kopen van een huis of het bekostigen van een studie. Ook kunt u geld schenken aan een goed doel. Schenken bij leven zorgt ervoor dat uw nalatenschap lager wordt. Hierdoor hoeven uw erfgenamen straks minder erfbelasting te betalen. Onze adviseurs estate planning helpen u bij het maken van de juiste keuzes en het opstellen van een schenkingsovereenkomst. Ook verzorgen wij voor u de aangifte schenkbelasting

Erfbelasting

Een erfgenaam ontvangt van de Belastingdienst een formulier voor aangifte erfbelasting. Deze aangifte moet de erfgenaam binnen acht maanden na het overlijden bij de Belastingdienst indienen. Soms heeft een erfenis ook weer consequenties voor de aangifte inkomstenbelasting. Daarnaast moet er namens de overledene een aangifte inkomstenbelasting worden gedaan. Het erfrecht en de fiscale regelgeving maken deze aangiften complex. Ook is het vaak voor de erfgenaam een emotioneel moeilijke tijd. Onze adviseurs ondersteunen ondernemers bij het doen van deze aangiften. Zij vertalen de complexe wetgeving in begrijpelijke taal. Zij passen de regels op de juiste manier toe en zorgen ervoor dat er zo weinig mogelijk belasting hoeft te worden betaald.

Meer informatie over schenk- en erfbelasting?

Wilt u meer weten over schenk- en erfbelasting? Neem contact op met Louise van der Doelen, estate planner en senior belastingadviseur, via telefoonnummer 073-6465433 of stuur Louise een e-mail

Wilt u meer weten over aangifte schenk- en erfbelasting? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Louise
Whitepaper downloaden

Schenken in 2022

Download het whitepaper