Immigratie en emigratie

Voor een verhuizing van of naar het buitenland moet u als ondernemer veel regelen. Ook moet u rekening houden met andere belastingsystemen en nieuwe wet- en regelgeving. Een verhuizing kan direct gevolgen hebben voor uw (ondernemings)vermogen. Het is belangrijk om u tijdig op een verhuizing voor te bereiden en u te verdiepen in het fiscale en rechtssysteem van het land waarnaar u verhuist. Zo kunt u financiële risico’s beperken en uw (ondernemings)vermogen zo goed mogelijk veilig stellen. 

Portretfoto van René Scharro
René Scharroo Senior belastingadviseur

Fiscale regels in het buitenland
Ieder land heeft zijn eigen belastingsysteem. Als u eenmaal bent verhuisd, dan bent u in dit land belastingplichtig en betaalt u belasting over uw inkomen en vermogen. Soms kan het financieel aantrekkelijker zijn om uw vermogen niet mee te verhuizen en in Nederland te laten staan.

Ook verschilt het erfrecht per land. Wellicht bent u getrouwd onder huwelijkse voorwaarden en/of heeft u een testament op laten stellen. In het buitenland kunnen hiervoor andere regels gelden. Dit kan betekenen dat uw huwelijkse voorwaarden en/of testament in uw nieuwe land niet rechtsgeldig zijn. Ook verschilt vaak de schenk- en erfbelasting per land. Dit kan bij een schenking, echtscheiding of bij een overlijden (financiële) gevolgen hebben voor u en uw familie en/of erfgenamen. Het komt zelfs voor dat er een dubbele belastingheffing moet worden betaald.

Het is belangrijk om uw tijdig op een verhuizing voor te bereiden en u te verdiepen in het fiscale en rechtssysteem van het land waarnaar u verhuist. Onze adviseurs ondersteunen u hierbij.

Wilt u meer weten over onze dienstverlening? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail René
Portretfoto van René Scharro
Senior belastingadviseur
Bel
040-2942603
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan