Verzoek uitstel renseigneringsverplichting mogelijk

30 januari 2023
Artikel

Betaalde u in 2022 bedragen aan natuurlijke personen die niet bij u in dienst zijn? Dan moet u deze bedragen uiterlijk 31 januari 2023 doorgeven aan de Belastingdienst. U kunt de Belastingdienst verzoeken om uitstel van deze renseigneringsverplichting.

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Neem contact op met:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Ondernemer vraagt met iPad uitstel renseigneringsverplichting aan

Renseigneringsverplichting 

Eerder berichtten wij u al over de verplichting om betalingen aan natuurlijke personen aan de Belastingdienst door te geven. Dit is de zogenaamde opgaaf uitbetaalde bedragen aan derden (opgaaf UBD). U moet dit uiterlijk 31 januari 2023 melden als het gaat om betalingen in 2022.

Uitzonderingen

Voor sommige betalingen geldt een uitzondering, zodat een melding achterwege kan blijven. Dit geldt voor betalingen aan natuurlijke personen voor werkzaamheden en diensten waarvoor een factuur is uitgereikt met btw.

Let op: deze uitzondering geldt niet voor betalingen aan natuurlijke personen waarvoor een btw-vrijstelling geldt of voor een ondernemer die de kleine ondernemingsregeling (KOR) toepast. De Belastingdienst stelt zich op het standpunt dat de uitzondering ook niet geldt voor situaties waarbij de btw is verlegd.

Uitstel vragen

Lukt het niet om uiterlijk 31 januari 2023 de opgaaf UBD te doen? Dan kunt u uitstel vragen bij het belastingkantoor waaronder u valt. Voor inhoudingsplichtige aanleveraars staat dit kantoor vermeld op de aangiftebrief loonheffingen. U moet bij dit verzoek de reden van uitstel opgeven. De Belastingdienst heeft aangegeven soepel om te gaan met verzoeken om uitstel.

Vragen opgaaf UBD

Heeft u nog vragen over de opgaaf UBD? Dan verwijzen wij u graag naar een vraag en antwoorddocument dat de Belastingdienst heeft gepubliceerd. Neem contact met ons op indien u hierover nog vragen heeft.

Meer weten?

Heeft u vragen over de opgaaf UBD of wilt u ondersteuning en/of advies? Neem contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur. U bereikt Ronald via e-mail. Ook voor andere vragen op het gebied van fiscaal advies staan onze belastingadviseurs graag voor u klaar.

Heeft u vragen over de opgaaf UBD of wilt u uitstel vragen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu