Werkzaamheden bosbouw fiscaal gestimuleerd

10 augustus 2017

Winst uit onderneming omvat alle voordelen die u behaalt met uw onderneming. Dit is dus een ruim begrip. De bosbouwvrijstelling is een uitzondering op het winstbegrip en is bedoeld om de exploitatievoordelen van een bos vrij te stellen van inkomstenbelasting. De uitoefening van het bosbedrijf hoeft niet het hoofddoel te zijn. Ook aanverwante werkzaamheden kunnen onder toepassing van de bosbouwvrijstelling vallen.

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Laan met bomen ook wel bosbouw

Wat is bosbouwvrijstelling?

De bosbouwvrijstelling is tamelijk onbekend. De vrijstelling geldt voor iedere ondernemer die werkt met bos. U bezit al snel een bos. Een rij bomen langs de oprijlaan van uw bedrijfspand of kantoorvilla of erfbeplanting vormt al een bos. De winst die u behaalt met de exploitatie of verkoop van bos is vrijgesteld van inkomstenbelasting (of vennootschapsbelasting) onder toepassing van de bosbouwvrijstelling. Ook de waardestijging van fiscaal aangelegd bos, inclusief ondergrond is vrijgesteld. Het kan dus een overweging zijn om een bedrijfspand hierop in te richten.

Toepassing bosbouwvrijstelling

Het hof Arnhem-Leeuwarden heeft toegelicht dat een ondernemer voor eigen rekening en risico een bos moet exploiteren. Ondernemers die geen bos exploiteren, maar tegen vergoeding werkzaamheden verrichten voor een ander, kunnen de bosbouwvrijstelling niet toepassen.

Heeft u vragen over toepassing van de bosbouwvrijstelling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan