WAB: toch lage premie overwerk door corona

30 oktober 2020

Sinds begin dit jaar is de WAB, Wet arbeidsmarkt in balans, van kracht. Deze wet bepaalt onder andere dat werkgevers een hoge ww-premie moeten afdragen voor werknemers die in een kalenderjaar meer dan 30% overwerken. Door het coronavirus maken o.a. medewerkers in de zorg nu veel overuren. Voor minister Koolmees reden na te denken over tijdelijke aanpassing van de regeling.

 

Portretfoto van Suzanne de Jong
Neem contact op met:
Suzanne de Jong Payroll professional consultant
zorg

Versoepeling 30%-regeling

Sinds de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) van toepassing is, betalen werkgevers een lage ww-premie voor vaste contracten en een hoge premie voor flexibele contracten. Daarnaast is in de regeling opgenomen dat werkgevers met terugwerkende kracht een hoge ww-premie moeten afdragen als medewerkers, met een contract voor gemiddeld minder dan 35 uur per week, meer dan 30% extra werken bovenop hun vaste uren. Een regeling die in de huidige crisis voor problemen zorgt. En dat niet alleen in de zorg waar nu fors meer uren gedraaid worden. Ook in de supermarkten bijvoorbeeld maken veel medewerkers langere dagen. Minister Koolmees heeft daarom aangekondigd dat hij binnen het ‘Noodpakket banen en economie’ een tijdelijke aanpassing wil doorvoeren.

Hoe de versoepeling van de 30%-regel er precies gaat uitzien en voor welke sectoren die gaat gelden, is op dit moment nog niet helder. Zodra hier meer duidelijkheid over is, laten we u dit weten.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de inhouding van premies onder de Wet arbeidsmarkt in balans? Neem dan contact op met Suzanne de Jong, payroll professional consultant, via telefoonnummer 0413-336572 of stuur Suzanne een e-mail. Voor overige vragen rond de Wet arbeidsmarkt in balans kunt u terecht bij Mirjam van de Langerijt, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 013-5915140 of stuur Mirjam een e-mail. 

Heeft u andere vragen over ondernemen tijdens de coronacrisis? U kunt ze stellen aan een van de collega’s van het specialistenteam. Dit team is speciaal samengesteld om u te adviseren en ondersteunen gedurende de coronacrisis.

Wilt u meer weten over de 30% regeling tijdens de coronacrisis? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Suzanne
Portretfoto van Suzanne de Jong
Payroll professional consultant
Bel
0413-336572
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan