Vervanging Wet DBA nog een jaar uitgesteld

29 november 2018

De voorgestelde kabinetsplannen om schijnzelfstandigheid bij zzp’ers tegen te gaan, zijn mogelijk deels in strijd met Europese regels. Daarom is de opvolger van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) met een jaar uitgesteld. De nieuwe wet zal pas in 2021 van kracht worden. Het is wel de bedoeling dat er in de eerste helft van 2019 meer duidelijkheid komt over de nieuwe plannen. 

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Geschreven door:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur
man leest contract

Vervanging wet DBA uitgesteld tot 2021

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat de komende tijd de plannen aanpassen, zodat de Europese Commissie ze wel zal goedkeuren. 

De afgekeurde wet had een aantal speerpunten:

  • Zzp’ers met lage tarieven

Het kabinet wil dat zelfstandig ondernemers met een laag uurloon van € 15 tot € 18 na drie maanden een vast contract krijgen. Hierdoor is het niet meer mogelijk langdurig zzp’ers in te huren tegen een laag tarief.

  • Modelovereenkomst

Overeenkomsten tussen zzp’er en opdrachtgever moeten worden vastgelegd in een modelovereenkomst of opdrachtgeversverklaring, om te voorkomen dat er sprake is van een dienstbetrekking. 

  • Verduidelijking gezag

Het kabinet moet verduidelijken wanneer er sprake is van een gezagsverhouding. Dit geeft opdrachtgevers een leidraad om zelf te beoordelen of er sprake is van een dienstbetrekking. 

  • Opt-out

Onder bepaalde voorwaarden komen zelfstandig ondernemers aan de bovenkant van de arbeidsmarkt in aanmerking voor een opt-out van de loonheffing en premies werknemersverzekeringen. Met deze opt-out hebben opdrachtgevers en opdrachtnemers extra zekerheid. 

Leg afspraken goed vast

Het is belangrijk dat afspraken tussen opdrachtgevers en zzp’ers nu al contractueel goed zijn vastgelegd. Dat is essentieel om tijdens het overgangsrecht het risico op naheffingen en boetes zoveel mogelijk te beperken. Onze specialisten adviseren u graag verder en kunnen u desgewenst assisteren bij deze vastlegging. 

Wilt u meer weten over de wet DBA? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur
Bel
013-4647268
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan