Verruiming werkkostenregeling

4 februari 2019

De werkkostenregeling, waarmee werkgevers onbelaste vergoedingen en verstrekkingen kunnen doen aan hun personeel, wordt vanaf 2020 verruimd. Met name kleine werkgevers kunnen hiervan profiteren. 

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Geschreven door:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur
mensen in gesprek over werkkostenregeling

Momenteel mogen werkgevers onder de werkkostenregeling tot 1,2% van het totale fiscale loon (de loonsom van alle medewerkers samen) onbelast vergoeden of verstrekken. Dit noemen we de vrije ruimte. Dit percentage gaat omhoog naar 1,7% voor de eerste € 400.000 euro van het totale fiscale loon. Concreet betekent dit dat werkgevers bij een totale loonsom van € 400.000 volgens de nieuwe regels € 6.800 onbelast beschikbaar kunnen stellen. Volgens de huidige regels is dat nog € 4.800. Voor het bedrag boven € 400.000 blijft het percentage van 1,2% gelden. 

Vrijstellingen

Daarnaast wordt de vergoeding die de werkgever aan de werknemer geeft voor het aanvragen van een verklaring omtrent gedrag (VOG) voortaan toegevoegd aan de lijst met vrijstellingen. Onder de vrijstellingen vallen nu al bijvoorbeeld de reiskostenvergoeding, opleidingskosten en kosten voor een telefoon. 

De maatregel is onderdeel van een besluit om met ingang van 2020 de lasten op arbeid voor het mkb met € 100 miljoen te verlagen.
 

Wilt u meer weten over de werkkostenregeling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur
Bel
013-4647268