Verlaagd btw-tarief voor digitale media

15 december 2016

De Europese Commissie stelt voor het verlaagd btw-tarief ook open te stellen voor digitale krantenabonnementen en e-books. 

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Belastingadviseur
laptop om e-book te bestellen

Voor de levering van een boek geldt in Nederland het verlaagd btw-tarief van 6%. Dit tarief geldt ook als de inhoud van een boek op een andere ‘fysieke drager’ staat, zoals een USB-stick of dvd. Voor digitale krantenabonnementen en e-books geldt het algemene btw-tarief van 21%. Een e-book wordt ‘geleverd’ via internet en staat dus niet op een fysieke gegevensdrager.

Elektronische dienst

De ‘levering’ van een e-book vormt een elektronische dienst. Voor elektronische diensten gelden bijzondere btw-regels. Nederland mag het verlaagd btw-tarief niet toepassen op elektronische diensten. Voor de btw-heffing in Europa geldt een btw-richtlijn waaraan de lidstaten zich moeten houden. De ‘levering’ van een e-book is dus belast met 21%.
De Europese Commissie heeft voorgesteld  de btw-richtlijn te wijzigen. Na de wijziging kunnen de lidstaten het verlaagd btw-tarief ook toepassen op digitale krantenabonnementen en bij de verkoop van e-books. De verwachting bestaat dat Nederland het verlaagd btw-tarief invoert, zodra de richtlijn is gewijzigd.
Het voorstel van de Commissie gaat nu naar het Europees Parlement voor goedkeuring en daarna naar de EU-lidstaten voor lokale vertaling in de wetgeving. Dat proces duurt mogelijk twee jaar.

Plaats-van-dienst

Voor het verrichten van elektronische diensten – zoals de ‘levering’ van e-books – geldt ook een bijzondere regeling voor de ‘plaats-van-dienst’. Onder omstandigheden is de dienst belast in de lidstaat waar de afnemer woont. In die lidstaat moet dan de btw worden betaald. Om deze betaling gemakkelijker te maken, kunt u gebruikmaken van het éénloketsysteem. Dit voorkomt dat u zich in verschillende lidstaten moet registreren.

 

Wilt u meer weten over de btw-regels bij e-publicaties? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan