Verkorting looptijd 30%-regeling

17 oktober 2018

Per 1 januari 2019 wordt de looptijd van de 30%-regeling voor werknemers uit het buitenland verkort van acht naar vijf jaar. Er komt slechts beperkt overgangsrecht voor bestaande gevallen.

Portretfoto van Clea Cremers
Clea Cremers Senior belastingadviseur
geld

Looptijd 30%-regeling aangepast

De 30%-regeling maakt het voor werkgevers mogelijk om aan ingekomen werknemers uit het buitenland die tijdelijk in Nederland werken, maximaal 30% van het loon belastingvrij te vergoeden. Dit zijn bijvoorbeeld vergoedingen voor reiskosten, kosten van levensonderhoud en huisvestingskosten.

De periode van vijf jaar geldt ook voor de keuzeregeling voor partiële buitenlandse belastingplicht en voor de mogelijkheid om de werkelijke extraterritoriale kosten belastingvrij te vergoeden.

Er komt geen overgangsrecht voor bestaande gevallen. Echter, vanwege het in stand houden van de Nederlandse dividendbelasting is alsnog (beperkt) overgangsrecht aangekondigd. Dit overgangsrecht geldt alleen voor die groep werknemers die in 2019 of 2020 anders zou worden getroffen door de inperking naar vijf jaar. Voor de overige bestaande gevallen alsmede alle nieuwe situaties bedraagt de maximale looptijd vanaf 1 januari 2019 in zijn totaliteit vijf jaar.

Seizoenswerkers, die telkens terugkeren naar het land van herkomst, waardoor telkens in feite sprake is van een nieuw tijdelijk verblijf, worden door deze inperking niet geraakt.
 

Meer wijzigingen voor werkgevers

Wilt u meer weten over de 30%-regeling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Clea
Portretfoto van Clea Cremers
Senior belastingadviseur
Bel
077-3217715