Vaste reiskostenvergoeding onbelast doorbetalen tot 1 oktober 2021

31 mei 2021

Als werkgever kunt u in elk geval tot 1 oktober 2021 de bestaande vaste reiskostenvergoedingen aan uw werknemers onbelast blijven doorbetalen. Het kabinet heeft besloten deze maatregel (nogmaals) tijdelijk te verlengen. Waar moet u op letten?

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Neem contact op met:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur
Vaste reiskostenvergoeding onbelast doorbetalen tot 1 oktober 2021

Voorwaarde onbelast doorbetalen vaste reiskostenvergoeding

Het kabinet gaf al goedkeuring voor het onbelast doorbetalen van de vaste reiskostenvergoeding. Ook als uw werknemers geen of minder reiskosten hebben. Deze goedkeuring is meerdere keren verlengd; de laatste keer tot 1 juli 2021. Het kabinet besloten de goedkeuring nogmaals te verlengen tot in elk geval 1 oktober 2021. Voorwaarde is wel dat het vaste kostenvergoedingen betreft, die al werden toegekend op 12 maart 2020. De goedkeuring geldt dus niet voor werknemers die na 12 maart 2020 bij u in dienst zijn getreden. De goedkeuring geldt evenmin als er sprake is van gewijzigde omstandigheden na 12 maart 2020, bijvoorbeeld door een verhuizing of contractuitbreiding.

Nu het einde van de coronacrisis in zicht lijkt, ligt het niet in de verwachting dat de goedkeuring nogmaals wordt verlengd. Uiteraard houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen. 

U hoeft de goedkeuring overigens niet toe te passen. Het staat u (in beginsel) vrij de vaste reiskostenvergoeding niet (meer) te betalen als uw werknemers niet meer naar het werk reizen. In de praktijk is die trend al zichtbaar. Werkgevers anticiperen op een blijvende vorm van hybride werken. Een variabele reiskostenvergoeding in combinatie met een (mogelijk onbelaste) thuiswerkvergoeding sluit dan beter aan bij de situatie.

Wilt u meer weten over de fiscale en juridische aspecten rondom thuiswerken, thuiswerkvergoeding en kostenvergoedingen? Bekijk dan alle artikelen over thuiswerken en kostenvergoedingen. 

Meer weten?

Voorkom vervelende verrassingen en laat u goed adviseren. Onze fiscale adviseurs volgen de ontwikkelingen rondom kostenvergoedingen en thuiswerken op de voet. Neem contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 013-4647268 of stuur Ronald een e-mail

Wilt u meer weten over reiskostenvergoeding? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan