Vaste reiskostenvergoeding onbelast doorbetalen tot 1 januari 2022

2 september 2021

Als werkgever kunt u tot 1 januari 2022 de bestaande vaste reiskostenvergoedingen aan uw werknemers onbelast blijven doorbetalen. Het kabinet heeft besloten deze maatregel te verlengen, waarschijnlijk voor de laatste keer. Waar moet u op letten? 

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Neem contact op met:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur
Vaste reiskostenvergoeding onbelast doorbetalen tot 1 januari 2022

Voorwaarde onbelast doorbetalen vaste reiskostenvergoeding

Het kabinet gaf al goedkeuring voor het onbelast doorbetalen van de vaste reiskostenvergoeding. Ook als uw werknemers door thuiswerken geen of minder reiskosten hebben. Deze goedkeuring is meerdere keren verlengd: de laatste keer tot 1 oktober 2021. Het kabinet heeft besloten de goedkeuring nogmaals te verlengen tot 1 januari 2022. Voorwaarde is wel dat het vaste kostenvergoedingen betreft, die al werden toegekend op 12 maart 2020. De goedkeuring geldt dus niet voor werknemers die na 12 maart 2020 bij u in dienst zijn getreden. De goedkeuring geldt evenmin als er sprake is van gewijzigde omstandigheden na 12 maart 2020, bijvoorbeeld door een verhuizing of contractuitbreiding. In verband met de afbouw van de huidige steunmaatregelen, is het niet aannemelijk dat het kabinet de goedkeuring na 1 januari 2022 nogmaals verlengt. 

Vaste reiskostenvergoeding geen verplichting

U hoeft de goedkeuring overigens niet toe te passen. Het staat u (in beginsel) vrij de vaste reiskostenvergoeding niet te betalen als uw werknemers niet meer naar het werk reizen. In de praktijk is die trend al zichtbaar. Werkgevers anticiperen op een blijvende vorm van hybride werken. Een variabele reiskostenvergoeding in combinatie met een thuiswerkvergoeding sluit dan beter aan bij de situatie. Met Prinsjesdag verschijnt het Belastingplan 2022. Eerder is al aangekondigd dat hierin een gerichte vrijstelling wordt opgenomen voor een thuiswerkvergoeding. Dat biedt mogelijkheden. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Wilt u meer weten over de fiscale en juridische aspecten rondom thuiswerken, thuiswerkvergoeding en kostenvergoedingen? Bekijk dan alle artikelen over thuiswerken en kostenvergoedingen. 

Meer weten?

Voorkom vervelende verrassingen en laat u goed adviseren. Onze fiscale adviseurs volgen de ontwikkelingen rondom kostenvergoedingen en thuiswerken op de voet. Neem contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 013-4647268 of stuur Ronald een e-mail

Wilt u meer weten over reiskostenvergoeding? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan