Uitfasering pensioen dga: welke keuze maakt u?

24 januari 2017

Directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) kunnen onder de nieuwe pensioenwetgeving bij afkoop of omzetting van het in eigen beheer opgebouwde pensioen de toekomstige indexatielast meestal niet aftrekken van de fiscale winst.

Portretfoto van Koen Jansen
Geschreven door:
Koen Jansen Senior belastingadviseur
man met pensioenpot met geld

Staatssecretaris Wiebes blokkeerde deze mogelijkheid in de novelle ‘Wet uitfasering Pensioen in Eigen Beheer.’ Concreet betekent dit dat er alleen ruimte is voor aftrek voor toekomstige indexatielasten, dus aangepast aan de inflatie, als deze al waren opgenomen in de aangifte Vennootschapsbelasting die vóór Prinsjesdag 2016 bij de Belastingdienst waren ingediend. Dit komt overeen met onze visie in het bericht: Indexatielasten pensioen in eigen beheer.

In de praktijk liggen er kansen als u de pensioenverplichting in een andere bv heeft ondergebracht dan de bv waarvan u als dga op de loonlijst staat. Op het moment van afkoop mag de dga de fiscaal op de balans geactiveerde kosten voor toekomstige indexatie in één keer ten laste van de winst brengen. Bij omzetting van het pensioen in eigen beheer in een oudedagsverplichting vindt de aftrek plaats in jaarlijks gelijke delen (= in de uitkeringsfase). 

Wat is voor u als directeur-grootaandeelhouder van belang?

Het wetsvoorstel wordt nog behandeld in de Tweede Kamer en later Eerste Kamer. Wij verwachten dat de wet per 1 april in werking treedt. Wilt u dus gebruik maken van uw huidige opties rond het opgebouwde pensioen dan zult u een keuze moeten maken. Zeker de afkooptermijn en het meest gunstige tarief in 2017 vereisen op korte termijn actie!

Welke keuze maakt u als dga? Gaat u afkopen of omzetten? Heeft u al nagedacht wat de financiële gevolgen zijn voor u en uw partner?  Wij helpen u graag bij het maken van de beste keuze(s). 

Wilt u meer weten over uitfasering dga-pensioen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Koen
Portretfoto van Koen Jansen
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531316
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan