Uitbreiding producten laag btw-tarief

Geneesmiddelen vallen onder het verlaagd btw-tarief van 6%. Maar wanneer spreken we van een geneesmiddel? De Hoge Raad geeft opheldering. Ieder product dat de indruk wekt dat het een therapeutische of ‘beschermende’ werking heeft, valt onder deze noemer. Dit geldt dus ook voor tandpasta met fluoride en zonnebrandcrème met UV-filter. De Hoge Raad poetste het 21% btw-tarief dus voor veel producten weg. Maak tijdig bezwaar! Voor het derde kwartaal of september kan dit nog net! 

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Nog een geschikte visual zoeken

Grote gevolgen verlaagd btw-tarief

De Hoge Raad ziet ieder middel waarvan de consument de indruk heeft dat het helpt bij het voorkomen van ziekte, gebrek, wond of pijn als een geneesmiddel. Veel producten die nu niet te boek staan als geneesmiddel, zijn dit volgens de Hoge Raad dus wel. Een dergelijk geneesmiddel wordt niet alleen geleverd door apotheken. Ook drogisterijen en supermarkten verkopen deze geneesmiddelen. Het arrest van de Hoge Raad kan dan ook grote gevolgen hebben voor de heffing van btw. Wij verwachten dat de wetgever snel komt met reparatiewetgeving om dit gat te dichten. Tot die tijd kunt u de btw-afdracht met 15% verlagen.  

Bezwaar aangifte btw

De aangifte over het derde kalenderjaarkwartaal (juli, augustus en september) of de maand september is al ingediend en de btw is betaald. Tot zes weken na voldoening van de btw kunt u bezwaar maken. Doe dat tijdig om de btw terug te krijgen die u te veel betaalde voor de levering van geneesmiddelen. Dit geldt ook als recht bestond op teruggaaf van btw. De teruggaafbeschikking is al binnen of valt binnenkort op de mat. Door binnen zes weken na dagtekening van de beschikking bezwaar te maken, kunt u ervoor zorgen dat uw teruggaaf hoger wordt.

Tip
Is btw betaald voor verzorgingsproducten met toevoegingen die een therapeutische of beschermende werking hebben voor de gezondheid? Maak tijdig bezwaar tegen de voldoening van btw. Op basis van recente rechtspraak is mogelijk btw verschuldigd naar het 6%-tarief.

Wilt u meer weten over het verlaagde btw-tarief voor geneesmiddelen?

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320