Tijdklemmen kapitaal- en spaarrekeningen eigen woning vervallen

21 februari 2017

Met ingang van 1 april 2017 vervalt de eis van de minimale duur van de premiebetaling (de tijdklem) van 15 of 20 jaar. Deze tijdklemmen gelden op dit moment nog als voorwaarde om in aanmerking te komen voor een vrijstelling op de uitkering uit een kapitaalverzekering eigen woning (KEW), een spaarrekening eigen woning (SEW), een beleggingsrecht eigen woning (BEW) of een Brede Herwaarderingspolis.
 

Portretfoto van Mark Broekhuizen
Geschreven door:
Mark Broekhuizen Senior belastingadviseur
stapel munten

De tijdklemmen maakten het doorgaans fiscaal onaantrekkelijk de verzekering of polis binnen deze periode af te kopen. Belastingplichtigen in een lastige financiële situatie kunnen onder voorwaarden al wel gebruikmaken van de vrijstellingen, ook al hadden zij nog geen 15 of 20 jaar premie betaald. 

Nu verdwijnen de tijdklemmen per 1 april 2017 volledig. Dit maakt een voortijdige afkoop fiscaal gezien mogelijk. Het is overigens nog wel de vraag of hier in de praktijk veel gebruik van zal worden gemaakt omdat het rendement vooral pas later wordt opgebouwd.
 
In plaats van de tijdklemmen geldt vanaf 1 april 2017 de volgende voorwaarde: gedurende de gehele looptijd moet jaarlijks premie of inleg zijn voldaan. 

Wilt u meer weten over de regels rondom kapitaal- en spaarrekeningen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mark
Portretfoto van Mark Broekhuizen
Senior belastingadviseur
Bel
040-2942626
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan