Teruggevorderde btw op openstaande facturen na één jaar alsnog voldoen

23 december 2016

Heeft u de btw op ontvangen facturen in aftrek gebracht, maar de factuur nog niet betaald? Dan moet u de btw na één jaar alsnog voldoen. Volgens een voorgestelde nieuwe regeling bent u de btw op deze openstaande facturen verschuldigd op 1 januari 2017 en moet u hierover btw-aangifte doen. Wij adviseren u na te gaan welke facturen op 1 januari 2017 een jaar openstaan of zullen staan. Door tijdig een afspraak te maken met uw crediteur kunt u voorkomen dat u de btw weer moet terugbetalen.

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
man rekent btw uit op rekenmachine

Voordeel

Heeft u een factuur uitgereikt met daarop btw, dan kunt u de btw weer terugvragen zodra de factuur een jaar openstaat. De btw op facturen die op 1 januari 2017 openstaan, kunt u terugvragen over het eerste tijdvak van 2018. De nieuwe regeling werkt dus niet terug in uw voordeel.

Nadeel

De nieuwe regeling werkt wél terug in uw nadeel. Heeft u de btw  op facturen nog niet betaald, maar wel (deels) teruggevraagd? Dan bent u die btw weer verschuldigd als de factuur na één jaar nog openstaat. Dit geldt dus ook voor facturen die op 1 januari 2017 één jaar openstaan. De btw op oude facturen van vóór 1 januari 2016 bent u op 1 januari 2017 verschuldigd.

Afspraken met crediteuren

U zult inzichtelijk moeten hebben welke facturen u nog moet betalen. Staan deze facturen op 1 januari 2017 al een jaar open? Dan bent u de btw die u heeft teruggevraagd, weer verschuldigd. De btw verwerkt u op de btw-aangifte over het eerste tijdvak in 2017. Een afspraak met uw crediteur kan voorkomen dat u de btw weer verschuldigd bent. Het akkoord moet ertoe leiden dat de koopschuld wordt omgezet in een leenschuld.
 

Wilt u meer weten over btw? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan