Subsidiekansen voor de horeca in 2023

De overheid stimuleert horecaondernemers graag om te investeren. Denk aan investeringen in duurzaamheid en innovatie of de ontwikkeling van uw personeel. Voor de sector bestaan verschillende subsidiekansen.

Portretfoto van Mariska Teurlings
Neem contact op met:
Mariska Teurlings Consultant subsidies
restaurant

Fysieke investeringen

Door te investeren in milieuvriendelijke of duurzame bedrijfsmiddelen, kunt u fiscale voordeel behalen in de vorm van een aftrekpost voor de winstbelasting. Investeringen die hiervoor in aanmerking komen, staan op de Energielijst en Milieulijst van 2023. Let op: u moet uw aanvraag altijd binnen drie maanden na het tekenen van de koopovereenkomst indienen.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is interessant als de aanschaf- en voortbrengkosten van uw bedrijfsmiddelen duurzaam of energiebesparend zijn. De investeringen die in aanmerking komen, staan op de Energielijst 2023. De EIA is een extra aftrekmogelijkheid van de fiscale winst. De hoogte van de aftrek bedraagt 45,5% in 2023. Enkele voorbeelden van bedrijfsmiddelen zijn:

 • elektrische oven;
 • energiezuinige professionele koel- of vrieskast;
 • elektrische bakcarrousel;
 • inductie/ elektrisch frituurtoestel;
 • laagdebiet afzuigkap grootkeuken;
 • swill vergister;
 • isolatie bestaande constructie;
 • infrarood panelen.

Milieu-investeringsaftrek (MIA of Vamil)

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) bieden mogelijkheden voor de aanschaf- en voortbrengkosten van innovatieve of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. De investeringen die in aanmerking komen, staan op de Milieulijst 2023. Het fiscale voordeel dat u kunt behalen, verschilt per investering. Afhankelijk van uw investering kunt u tot 45% van het investeringsbedrag in mindering brengen op de winst. Daarnaast is het voor veel van de investeringen die op de lijst staan mogelijk om het bedrijfsmiddel voor 75% willekeurig af te schrijven.

Enkele voorbeelden van bedrijfsmiddelen: 

 • glasversnipperaar voor horecabedrijven;
 • elektrische bestelauto;
 • elektrische bakfiets;
 • speed- pedelec;
 • landschapselementen en vergroening gevels, muren en daken;
 • bouwen volgens duurzaamheidscodes.

Ontwikkeling personeel

Uw personeel is uw visitekaartje. In de horeca zijn representativiteit en kwaliteit van personeel essentieel voor het behalen van een goed resultaat. Daarom helpt de overheid u als ondernemer graag bij het opleiden en behouden van uw werknemers. Twee subsidieregelingen bieden ook in 2023 weer kansen.  

Subsidie Praktijkleren

U kunt een vergoeding ontvangen voor de begeleiding van leerling-werknemers binnen uw bedrijf. Bent u een erkend leerbedrijf en begeleidt u een leerling die een bbl-opleiding volgt? Dan kunt u per jaar maximaal € 2.700 aan subsidie ontvangen. U kunt deze subsidie jaarlijks aan het eind van het schooljaar aanvragen.

Naar verwachting komen horecabedrijven en landbouw in aanmerking voor een nader te bepalen bonus bovenop de standaardvergoeding van de subsidieregeling Praktijkleren.

SLIM-regeling

U kunt ook in 2023 weer subsidie ontvangen voor het investeren in het leren en ontwikkelen van uw personeel. In de SLIM-regeling zijn ook de kosten voor de inhuur van een externe medewerker subsidiabel. Directe loonkosten kunnen worden meegenomen.

U kunt een aanvraag voor subsidie doen als u, eventueel samen met andere bedrijven, wilt investeren in de uitvoering van minimaal één van onderstaande activiteiten:

 • Het doorlichten van de onderneming, resulterend in een opleidings- of ontwikkelplan. Dit plan moet inzichtelijk maken wat de scholingsbehoefte is van werknemers vanuit het perspectief van de onderneming.
 • Het verkrijgen van loopbaan- of ontwikkeladviezen voor werknemers.
 • Het bieden van ondersteuning bij het ontwikkelen of invoeren van een methode die werknemers stimuleert hun kennis, vaardigheden en beroepshouding verder te ontwikkelen tijdens het werk.
 • Het gedurende enige tijd bieden van praktijkleerplaatsen voor een beroepsopleiding of een deel daarvan in de derde leerweg (geen bol- of bbl-traject).

Meer weten?

Kortom, ook in 2023 zijn er weer veel subsidiekansen voor horecabedrijven, van groot tot klein. Wilt u als ondernemer investeren in uw onderneming of personeel? Neem vrijblijvend contact op met Mariska Teurlings, consultant subsidies, via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Mariska een e-mail.  

Wilt u meer weten over de subsidiemogelijkheden voor de horeca? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mariska
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan