Subsidiekansen voor de horeca in 2020

De overheid stimuleert horecaondernemers graag om te investeren. Zowel in duurzaamheid en innovatie, als in de ontwikkeling van personeel. In 2020 komt daar extra aandacht voor. Voor de sector bestaan verschillende subsidiekansen.

Portretfoto Mariska Teurlings
Neem contact op met:
Mariska Teurlings Consultant subsidies
restaurant

Fysieke investeringen

Door te investeren in milieuvriendelijke of duurzame bedrijfsmiddelen, kunt u fiscale voordelen behalen. Investeringen die hiervoor in aanmerking komen, staan op de Energielijst en Milieulijst van 2020. Het te verkrijgen voordeel betreft een aftrekpost voor de winstbelasting die u moet betalen. Let op: u moet uw aanvraag altijd binnen drie maanden na het tekenen van de koopovereenkomst doen.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is interessant als de aanschaf- en voortbrengkosten
van uw bedrijfsmiddelen duurzaam of energiebesparend zijn. De investeringen die in aanmerking komen, staan op de Energielijst 2020. De EIA is een extra aftrekmogelijkheid van de fiscale winst. De hoogte van de aftrek bedraagt 45% in 2020. Enkele voorbeelden van bedrijfsmiddelen zijn:

  • elektrische oven;
  • energiezuinige professionele koel- of vrieskast;
  • inductie bak- of kookplaat;
  • infrarood salamander met pandetectie;
  • inductie frituurtoestel;
  • isolatie bestaande constructie;
  • ledverlichting;
  • infrarood panelen.

Milieu-investeringsaftrek (MIA of Vamil)

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) bieden mogelijkheden voor de aanschaf- en voortbrengkosten van innovatieve of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.
De investeringen die in aanmerking komen, staan op de Milieulijst 2020. Het fiscale voordeel dat u kunt behalen, verschilt per investering. Afhankelijk van uw investering geldt voor de MIA bijvoorbeeld een aftrekpercentage van 13,5%, 27% of 36%. Daarnaast is het voor veel van de investeringen die op de lijst staan mogelijk om het bedrijfsmiddel voor 75% willekeurig af te schrijven. Hieronder enkele voorbeelden:

  • glasversnipperaar voor horecabedrijven;
  • verwerkingsinstallatie voor keukenafval;
  • elektrische bestelauto;
  • elektrisch aangedreven brom- of snorfiets met lithiumhoudende accu;
  • bakfiets met trapondersteuning;
  • landschapselementen en vergroening gevels, muren en daken;
  • bouwen volgens duurzaamheidscodes.

Ontwikkeling personeel

Uw personeel is uw visitekaartje. In de horeca zijn representativiteit en kwaliteit van personeel essentieel voor het behalen van resultaat. Daarom helpt de overheid u als ondernemer graag bij het opleiden en behouden van uw werknemers. Twee subsidieregelingen bieden ook in 2020 weer kansen.  

Subsidie Praktijkleren

Ook dit jaar is het mogelijk om voor de begeleiding van leerling-werknemers binnen uw bedrijf een vergoeding te ontvangen. Bent u een erkend leerbedrijf en begeleidt u een leerling die een BBL-opleiding volgt? Dan kunt u per jaar maximaal € 2.700 aan subsidie ontvangen. U kunt deze subsidie jaarlijks aan het eind van het schooljaar aanvragen.

Vanaf schooljaar 2019-2020 ontvangen horecabedrijven een nog nader te bepalen bonus bovenop de standaardvergoeding van de regeling Praktijkleren.  Is uw leerling eerder gestopt of een periode afwezig geweest door de corona-uitbraak? Geen probleem. De overheid heeft besloten een deel van deze periode alsnog te vergoeden.

SLIM-regeling

U kunt vanaf 2020 subsidie ontvangen voor het investeren in het leren en ontwikkelen van personeel. In de SLIM-regeling zijn de kosten voor de inhuur van een externe subsidiabel. Directe loonkosten kunnen worden meegenomen.

U kunt een aanvraag voor subsidie doen wanneer u, eventueel samen met andere bedrijven, wilt investeren in de uitvoering van minimaal een van onderstaande activiteiten:

  • Het doorlichten van de onderneming, resulterend in een opleidings- of ontwikkelplan. Dit plan moet inzichtelijk maken wat de scholingsbehoefte is van werknemers vanuit het perspectief van de onderneming.
  • Het verkrijgen van loopbaan- of ontwikkeladviezen voor werknemers.
  • Het bieden van ondersteuning bij het ontwikkelen of invoeren van een methode die werknemers stimuleert hun kennis, vaardigheden en beroepshouding verder te ontwikkelen tijdens het werk.
  • Het gedurende enige tijd bieden van praktijkleerplaatsen voor een beroepsopleiding of een deel daarvan in de derde leerweg (geen BOL- of BBL-traject).

Aanvragen subsidie

Kortom, ook in 2020 zijn er weer veel subsidiekansen voor horecabedrijven, van groot tot klein. Wilt u als ondernemer investeren in uw onderneming of personeel? Neem dan vrijblijvend contact op met Mariska Teurlings, consultant subsidies via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Mariska een e-mail.  

Wilt u meer weten over de subsidiemogelijkheden voor de horeca? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mariska
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan