Start tijdig met de aanpassing van de pensioenregeling voor 2018

Vanaf 1 januari 2018 stijgt de pensioenleeftijd van 67 naar 68 jaar. Dit is het gevolg van de stijgende levensverwachting van de Nederlandse bevolking. De maatregel is nodig om pensioenregelingen betaalbaar te houden.

Portretfoto van Bart van de Wouw
Geschreven door:
Bart van de Wouw Senior pensioenadviseur
Kalender om op tijd te beginnen met pensioenregeling 2018

Het mes snijdt aan twee kanten. Er wordt een jaar langer pensioen opgebouwd en de uitkering gaat een jaar later in. De fiscale ruimte om pensioen op te bouwen wordt hierdoor kleiner. Het opbouwpercentage dat nu geldt voor de pensioenleeftijd van 67 jaar gaat gelden voor de pensioenleeftijd van 68 jaar. Ditzelfde geldt voor de ruimte in de beschikbare premiestaffels.

Instemming van de werknemer

De aanpassing is meer dan alleen een administratieve wijziging. De arbeidsvoorwaarden van de werknemer worden immers ingeperkt. Een persoonlijk overzicht van de oude situatie versus de nieuwe situatie zorgt voor de nodige duidelijkheid. U moet een door de werknemer getekende versie van dit overzicht opnemen in het personeelsdossier. (Art 27 WOR)

Zorg voor optimaal pensioeninzicht

De wijziging zal in veel gevallen leiden tot een wat lagere pensioenpremie. Dit vrijvallend budget kan een eerste aanzet zijn om uw werknemers eens echt te laten bijpraten over de persoonlijke pensioensituatie. Financieel inzicht geeft rust en draagt bij aan een extra jaar succesvol investeren in uw organisatie.

Wilt u meer weten of advies over de wijzigingen in de pensioenregeling 2018? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Portretfoto van Bart van de Wouw
Senior pensioenadviseur
Bel
013-4647287
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan