SER adviseert meer vaste contracten

Veel werknemers werken jarenlang op tijdelijke contracten. Dat is de SER een doorn in het oog. Ook is de SER van mening dat het voor werkgevers aantrekkelijker moet worden om een arbeidscontract voor onbepaalde tijd aan te bieden. Een aantal aanbevelingen.

Portretfoto van Bart Leusink
Bart Leusink Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
contract ondertekenen

Aanbevelingen SER: contract onbepaalde tijd

Volgens de SER (Sociaal-Economische Raad) moet structureel werk in principe uitgevoerd worden op basis van contracten voor onbepaalde tijd. Dit zorgt voor meer werk- en inkomenszekerheid en voorkomt concurrentie op basis van arbeidsvoorwaarden. De SER heeft een aantal aanbevelingen gedaan. 

 1. Werkgevers mogen nog maar drie keer een tijdelijk contract aanbieden gedurende maximaal drie jaar. Permanente tijdelijkheid van werk bij dezelfde werkgever is niet meer mogelijk en de onderbrekingstermijn komt te vervallen. Alleen voor scholieren en studenten blijft een onderbrekingstermijn van zes maanden bestaan; voor seizoensarbeid wordt dit een termijn van drie maanden.
 2. In plaats van een oproepcontract komt er een basiscontract met ten minste een kwartaalurennorm. Dit moet ervoor zorgen dat een werknemer beter kan inschatten wat zijn verwachte loon is. Scholieren en studenten mogen nog wel werken op basis van een contract dat vergelijkbaar is met het huidige oproepcontract.
 3. Uitzendwerk moet beter gereguleerd worden, onder andere door een verplichte certificering. De SER stelt daarnaast een aantal veranderingen voor.
 • De maximale periode die een uitzendkracht voor een uitzendbureau mag werken (fase A) wordt verkort van 78 naar 52 weken.
 • De wettelijke onderbrekingstermijn van zes maanden wordt geschrapt, behalve voor studenten en scholieren.
 • Na fase A volgt fase B waarin de uitzendorganisatie maximaal zes tijdelijke contracten mag aanbieden gedurende twee jaar.
 • Uitzendkrachten krijgen recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden zoals die ook voor de overige werknemers bij de inlener gelden.
 • Het niveau van het pensioen in de uitzendsector moet marktconform worden.

Vaste contracten aantrekkelijker

De SER wil ook graag dat het voor werkgevers aantrekkelijker wordt om vaste arbeidsovereenkomsten aan te bieden. Dit zijn de voorstellen.

 1. Werkgevers moeten de arbeidsduur eenzijdig met 20% kunnen verlagen als daar bedrijfseconomische redenen voor zijn.
 2. Over de verlaagde arbeidsduur kan een werkgever aanspraak maken op een compensatieregeling van de overheid. Dit geldt voor maximaal 75 procent van de loonkosten over de verlaagde arbeidsduur.
 3. Bij wederzijds goedvinden kunnen werkgever en werknemer het arbeidscontract beëindigen. Een werk-naar-werk-route is hiervan onderdeel.
 4. De huidige maatschappelijke verlofregelingen, zoals zorg- en vaderschapsverlof moeten gestroomlijnd worden.
 5. In geval van ziekte van de werknemer zijn de inspanningen van de werkgever primair gericht op herstel en terugkeer op de werkvloer. De twee jaar loondoorbetaling blijft van kracht.
 6. De werkgever kan zijn inspanningen bij ziekte overdragen op verzekeringsmaatschappijen.
 7. Het re-integratietraject richt zich in het eerste jaar op terugkeer bij werkgever. In het tweede jaar wijzigt dit naar re-integratie bij een andere werkgever.
 8. Schijnzelfstandigheid moet aangepakt worden.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de adviezen van de SER? Of heeft u vragen over het aanbieden van vaste arbeidsovereenkomsten? Neem  contact op met Bart Leusink, manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten, via telefoonnummer 0413-336515 of stuur Bart een e-mail.

Wilt u meer weten over het gebruik van vaste arbeidscontracten? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Portretfoto van Bart Leusink
Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
Bel
0413-336515
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan