Schenken en teruglenen: wat zijn de risico's?

1 februari 2021

Schenken op papier is een populaire vorm van vermogensoverdracht. Belangrijk hierbij is dat een notariële akte wordt opgesteld. Om notariskosten te besparen kiest men soms voor een contante schenking en (onderhands) terug lenen. In 2020 deed het Hof uitspraak over deze zogenaamde terugleenconstructie. Uit de uitspraak blijkt dat een schuld kan vervallen als de overeenkomst niet in een notariële akte is vastgesteld.

Portretfoto van René Scharroo
Neem contact op met:
René Scharroo Senior belastingadviseur
rechter

Het geschil

Een kind ontving onder de naam ‘schenking’ een geldbedrag van zijn ouders. Enkele dagen later boekte het kind geldbedragen onder de naam ‘geldlening’ terug naar zijn ouders. De lening is vastgelegd in een onderhandse akte, waarin onder meer staat dat de lening voor onbepaalde tijd niet door het kind kan worden opgeëist en dat deze uiterlijk bij het overlijden van de langstlevende ouder moet zijn afgelost. Na het overlijden van de eerste ouder ontstond een geschil  over de vraag of de helft van de schuld aftrekbaar was bij de berekening van de erfbelasting.

Uitspraak van het Hof

De inspecteur van de Belastingdienst stelde dat de schuld vervalt, omdat kind en ouders de overeenkomst niet in een notariële akte hebben vastgelegd. De rechtbank gaf de inspecteur op dit punt gelijk. Volgens de rechtbank is het namelijk aannemelijk dat de ouders en het kind niet de intentie hebben gehad om de bedragen (die op de rekening van de ouders staan) al tijdens leven van de ouders terug te storten. De volgende punten spelen daarbij een rol:

  • Het korte tijdsverloop tussen de betalingen over en weer.
  • Het ondertekenen van de geldleningsovereenkomsten.
  • Het aangaan van de lening voor onbepaalde tijd.

De rechtbank ziet bovenstaande handelingen als een ‘schenking die pas na de dood van de schenker wordt uitgevoerd’. Omdat hiervan geen notariële akten zijn opgemaakt heeft de inspecteur terecht géén rekening gehouden met deze schuld van de ouders aan het kind. De gekozen constructie werkt in dit soort gevallen dus niet.

Meer weten?

Wilt u meer weten over schenken, teruglenen en de terugleenconstructie? Onze estate planners helpen u graag. Neem contact op met René Scharroo, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 040-2942603 of stuur René een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail René
Whitepaper downloaden

Schenken in 2021

Download het whitepaper
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan