Privégebruik auto van de zaak tijdens corona

14 september 2020

Door de coronacrisis werken nog steeds veel werknemers vanuit huis. Wat betekent dit voor het privégebruik van de auto van de zaak?

Portretfoto van Antoinette van der Veeken
Neem contact op met:
Antoinette van der Veeken Teamleider senior payroll professional
bestelauto's

Stilstaan auto van de zaak

Stel, een medewerker heeft een auto van de zaak die door de coronacrisis stilstaat. Om technische problemen te voorkomen, maakt de medewerker af een toe een ritje met de auto. Is dit dan zakelijk gebruik van de auto? De Belastingdienst vindt van wel, mits voldaan wordt aan drie voorwaarden.

  • U geeft als werkgever opdracht voor deze rit.
  • U kunt als werkgever aannemelijk maken dat uw werknemer hiervoor zakelijke redenen heeft.
  • Uw werknemer verantwoordt de rit in zijn kilometeradministratie.

Auto’s ingeleverd, geen bijtelling

Hebben uw werknemers hun auto en sleutels ingeleverd tijdens de coronacrisis? Dan hoeft u in de aangifte loonheffingen geen bedrag op te tellen bij hun belastbaar loon. Dit is alleen niet van toepassing op directeur-grootaandeelhouders (dga’s) in een bv. De dga kan immers gebruik blijven maken van de auto.

Niet meer achter het hek

Als u er als werkgever voor zorgt dat uw leaseauto’s buiten werktijd niet gebruikt kunnen worden, is bijtelling niet van toepassing. Dit kan bijvoorbeeld door bestelauto’s achter een hek te plaatsen. Tijdens de coronacrisis werkt dit echter niet; veel werknemers nemen hun auto mee naar huis. En dat heeft gevolgen voor hun belastbaar loon. Er zijn echter uitzonderingen. Rijdt een werknemer op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé met de desbetreffende auto? Dan is er van bijtelling geen sprake. Hiervoor is wel een sluitende rittenregistratie nodig. Stelt u de auto slechts voor een deel van het kalenderjaar ter beschikking? Dan moet de werknemer voor die periode berekenen hoeveel kilometers hij privé mag rijden.

Meer informatie

Heeft u vragen over het privégebruik van een auto van de zaak tijdens de coronacrisis? Neem contact op met Antoinette van der Veeken, senior payroll professional ABAB Salaris- en Personeelsdiensten, via telefoonnummer 076-5438056 of stuur Antoinette een mail

Wilt u meer weten over corona en de auto van de zaak? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Antoinette
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan