Pensioenvrijval kan leiden tot aanslag erfbelasting

6 april 2018

Het overlijden van een erflater kan ertoe leiden dat de waarde van de aandelen stijgen. Bijvoorbeeld door vrijval van de pensioenvoorziening in de bv. Deze waardestijging wordt voor de erfbelasting aangemerkt als een fictieve verkrijging als u familie bent en ook aandelen (een aanmerkelijk belang) houdt in de bv. De Belastingdienst houdt hier met het vaststellen van de aanslag erfbelasting rekening mee.

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
vaststellen aanslag erfbelasting

Casus

In een zaak bezaten twee broers ieder 50% van de aandelen in een bv. Op de balans was een pensioenverlichting opgenomen. De pensioenvoorziening kwam vrij door het overlijden van een van de broers. De waarde van de aandelen van de broer nam door de vrijval toe. De inspecteur legde een aanslag erfbelasting op. De broer ging hiertegen in beroep en stelde dat de bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF) van toepassing was. Tevergeefs, omdat de fictieve verkrijging betrekking had op de aandelen van de overleden broer en de broer die aandelen zelf niet verkreeg. Die aandelen gingen naar zijn kinderen.

De verkrijging van (aandelen in) ondernemingsvermogen door schenken of door overlijden kan onder voorwaarden fiscaal ‘gunstig’ worden behandeld. Overweegt u om uw onderneming (te zijner tijd) over te dragen? Laat u ondersteunen door een specialist.

Overweegt u om uw onderneming (te zijner tijd) over te dragen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan