Ondernemers niet onder de indruk van Miljoenennota

21 september 2016

Ieder jaar dansen politici, journalisten en analisten in de aanloop naar de derde dinsdag van september om Prinsjesdag heen alsof het de belangrijkste dag van het jaar is. Je kunt je afvragen of al die ophef nodig is. Het mag dan de opening van het nieuwe parlementaire jaar zijn, maar van enige openbaring is nog maar nauwelijks sprake. De media hebben de uitgelekte plannen al ruimschoots van tevoren uit de doeken gedaan.

Portretfoto van Bert van den Kerkhof
Geschreven door:
Bert van den Kerkhof Hoofd vaktechniek belastingadvies
Miljoenennota

Bovendien zitten we aan het einde van een kabinetsperiode. Veel maatregelen waren al bekend en zelfs al doorgevoerd. De enkele nog bewaard gebleven voornemens die pas op Prinsjesdag uit het befaamde koffertje komen, hebben maar weinig nieuwswaarde. Met de verkiezingen voor de deur worden de voorstellen in de zin van ‘maak-het-of-kraak-het’ becommentarieerd door politieke partijen die zich op dit moment willen laten gelden. Waarbij je je dus kunt afvragen wat er nog van terecht gaat komen.

Spreiding van fiscale wetgeving

Deze ervaringen uit het verleden hebben de staatssecretaris van Financiën waarschijnlijk doen besluiten dat het indienen en behandelen van de fiscale wetgeving beter gespreid kan worden. Dit heeft hij op 12 mei 2016 in een brief aan de Tweede Kamer voorgelegd. Hij wil zich daarom op Prinsjesdag beperken tot de maatregelen die voortvloeien uit de koopkrachtbesluitvorming. In principe gaat het daarbij om hetgeen voor de burgers in het vat zit.

Ondernemers gebaat bij doordachte regelgeving

Voor ondernemend Nederland bevat het gouden koffertje dan ook weinig tot geen fiscale verrassingen meer. De voorstellen voor fiscale wetgeving die er voor ondernemers toe doen, worden tegenwoordig kenbaar gemaakt als de tijd er rijp voor is, vaak voorafgegaan door een consultatieronde. Dat betekent dat ze al lang voor Prinsjesdag bekend zijn en het Parlement ze sneller kan goedkeuren.

Wij juichen deze werkwijze alleen maar toe. Ondernemers hebben namelijk meer aan goed doordachte regelgeving dan aan wetten die onder tijdsdruk onvoldoende aandacht hebben gekregen.

Ondanks het gebrek aan verrassingen, hebben we toch de belangrijkste zaken uit de Miljoenennota van deze Prinsjesdag 2017 voor u op een rijtje gezet.
 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bert
Portretfoto van Bert van den Kerkhof
Hoofd vaktechniek belastingadvies
Bel
013- 4647153
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan