Onbebouwde grond sneller belast met btw

23 september 2016

Op Prinsjesdag werd bekendgemaakt dat het kabinet het begrip ‘bouwterrein’ in de Nederlandse btw-wetgeving wil aanpassen, zodat het beter aansluit bij het begrip 'bouwterrein' in de Europese btw-richtlijn. Gaat u onbebouwde grond verkopen aan een particulier of ‘vrijgesteld’ ondernemer? Kom dan dit jaar nog in actie en bespaar 15% belastingheffing.

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Muntgeld

Btw als kostenpost? 

De levering van een onroerende zaak is in principe vrijgesteld van btw. De levering van een bouwterrein is wèl belast met btw. Bent u de koper van de grond en verricht u btw-belaste prestaties? Dan hoeft u bij aankoop van een bouwterrein geen (niet-aftrekbare) overdrachtsbelasting te betalen. De btw op de koop kunt u volledig terugvragen en daardoor vormt de btw voor u geen kostenpost. Doordat binnenkort sneller sprake is van een bouwterrein, heeft u als ‘btw-belaste koper’ sneller recht op de overdrachtsbelastingvrijstelling. 

Niet voordelig

Koopt u een bouwterrein als particulier of vrijgestelde ondernemer? Dan is het voor u juist voordeliger om overdrachtsbelasting te betalen tegen 6% dan btw tegen 21%. Na de aanpassingen in de Nederlandse btw-wetgeving is sneller sprake van een (btw-belast) bouwterrein als de onbebouwde grond die u koopt bestemd is om te worden bebouwd. Ook de intentie van partijen over de bebouwing van de grond speelt een rol bij de vraag of u btw of overdrachtsbelasting moet betalen. 

Tip

Wilt u onbebouwde grond leveren of kopen? Dan kan het voordelig zijn om de levering dit jaar nog te laten plaatsvinden. Stelt u de levering of aankoop uit tot 2017, dan is de belastingheffing op hetzelfde stuk grond 15% hoger. 

Tijdig persoonlijk advies is essentieel

De feitelijke omstandigheden bij de levering van grond en de intentie van u en de (ver-)koper spelen een belangrijke rol bij de vraag of u btw en/of overdrachtsbelasting moet betalen. U doet er soms beter aan om geen of juist wél tijdig actie(s) te ondernemen. Win dus tijdig persoonlijk advies in bij een specialist. Hij kan uw persoonlijke situatie beoordelen en duidelijkheid geven over de gevolgen van uw transactie voor de btw- en overdrachtsbelastingheffing. 

Wilt u meer informatie of advies bij de aan- of verkoop van grond? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan