Nieuwe uitgangspunten en normen voor bedrijfsbegrotingen varkenshouderij

13 mei 2019

Het overleg Lange termijnprognoses varkenshouderij heeft de uitgangspunten en normen voor de bedrijfsbegrotingen voor de lange termijn weer vastgesteld. Deze worden gebruikt bij bedrijfsbegrotingen voor een periode van vijf tot tien jaar en bij aanvragen voor de Garantstelling Landbouw en Bijstand voor zelfstandigen (Bbz). 

Profielfoto van Kees Ligthart
Geschreven door:
Kees Ligthart Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Varkens in stal

Voerwinst

De voerwinst voor de lange termijn is vastgesteld op € 570 per gemiddeld aanwezige zeug per jaar (exclusief omzetbelasting). Dit betekent een verhoging van € 10 per zeug. De directe kosten (energiekosten) zijn iets verlaagd, waardoor het saldo met € 17 is gestegen. Dit past in het beeld van de langetermijnontwikkeling. Voor de vleesvarkens is de voerwinst met € 77 per vleesvarken gelijk gebleven. Het saldo is begroot op € 66 per gemiddeld aanwezig vleesvarken. Dit geldt voor een traditioneel concept waarbij het vleesvarken op 0.8 m2 gehouden wordt. 

Sectorvoerwinst

De sectorvoerwinst voor 2018 is vastgesteld op € 487 per zeug en € 73 per gemiddeld aanwezig vleesvarken. Dit is de voerwinst zonder invloed van balansprijsmutaties voor de levende have op begin- en eindbalans. Als u uw resultaten wilt vergelijken, let dan op dat u geen appels met peren vergelijkt. In de financiële administratie vindt er een balanswaardering plaats op basis van de landbouwnormen. Voor vleesvarkenshouders geeft dit in 2018 een afwaardering van de eindbalans. Bij combibedrijven worden de vleesvarkens daarentegen opgewaardeerd. Dit leidt in de praktijk regelmatig tot onjuiste vergelijkingen met daarbij behorende verkeerde conclusies. Blijf hier scherp op!

Wilt u uw resultaten meten met de benchmark of heeft u toekomstplannen, neem contact op met een van onze bedrijfsadviseurs.

E-mail Kees
Profielfoto van Kees Ligthart
Senior agrarisch bedrijfsadviseur
Bel
013-4647290
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan