Nieuw vanaf 1 juli: aanvullend geboorteverlof voor partners

11 augustus 2020

Vanaf 1 juli 2020 hebben partners recht op maximaal vijf weken aanvullend geboorteverlof. Dit komt bovenop het geboorteverlof van eenmaal het aantal werkuren per week. Hoe ziet de regeling er precies uit?

Portretfoto van Suzanne de Jong
Neem contact op met:
Suzanne de Jong Payroll professional consultant
geboorteverlof

Geboorteverlof voor partners

Vanaf 1 januari 2019 ontvangen partners die in loondienst werken eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. Als werkgever betaalt u het loon tijdens dit verlof volledig door. De dagen geboorteverlof kunnen naar eigen inzicht van de werknemer worden opgenomen, mits dit wel binnen vier weken na de geboorte van het kind is.

Met ingang van 1 juli 2020 is deze regeling uitgebreid en kunnen partners maximaal vijf weken (vijf keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens dit verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV.

Wie is partner?

Geboorteverlof is er voor de partner van de moeder. Meestal is dit de vader van het pasgeboren kind. Wanneer is uw medewerker partner? Als deze medewerker:

  • met de moeder getrouwd is;
  • de geregistreerd partner is van de moeder;
  • ongehuwd samenwoont met de moeder;
  • het kind erkent.

Regels aanvullend geboorteverlof

Voor het opnemen van het aanvullend geboorteverlof geldt een aantal regels:

  • De baby moet óp of ná 1 juli 2020 geboren zijn.
  • De partner moet eerst het gewone geboorteverlof van één week opnemen binnen vier weken na de geboorte.
  • De extra verlofweken moeten worden opgenomen binnen zes maanden na de geboorte.

Uitkering UWV

Neemt de partner het aanvullend geboorteverlof op, dan ontvangt deze werknemer dus geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Deze uitkering bedraagt 70% van het dagloon. Let op: dit geldt tot een maximum dagloon van € 222,78. Per maand is dit € 4.845,47.

Als werkgever vraagt u de uitkering aan bij het UWV. Het UWV zal deze uitkering aan u uitbetalen, tenzij u er in de aanvraag voor kiest om het bedrag rechtstreeks aan de werknemer te laten uitkeren.

Langdurig zieke partner

Is uw medewerker onverhoopt langdurig ziek? Dan kan deze alleen aanvullend geboorteverlof opnemen als de werknemer binnen zes maanden na de geboorte van het kind weer (gedeeltelijk) aan het werk is.

Wordt de werknemer ziek tijdens het aanvullend geboorteverlof? Dan vervalt het verlof niet. De werknemer kan het verlof na de ziekteperiode verder opnemen, mits u hier als werkgever mee instemt. Het opnemen van het verlof mag in dit geval gespreid, maar wèl binnen zes maanden na de geboorte van het kind. Als de verlofweken niet binnen zes maanden zijn opgenomen, dan komen ze te vervallen.

WIEG

Het aanvullend geboorteverlof is onderdeel van de Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG). Door deze wet krijgen met name partners recht op meer vrije dagen. Het doel achter de regeling is dat ouders de zorg voor hun baby beter kunnen verdelen.

Meer weten?

Heeft u vragen over het aanvullend geboorteverlof? Neem dan contact op met Suzanne de Jong, payroll professional consultant, via telefoonnummer 0413-336572 of stuur Suzanne een e-mail.

Wilt u meer weten over het geboorteverlof? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Suzanne
Portretfoto van Suzanne de Jong
Payroll professional consultant
Bel
0413-336572
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan