Multilateraal verdrag tegen internationale belastingontwijking

4 juli 2018

De minister van Financiën heeft een multilateraal verdrag getekend tegen internationale belastingontwijking. Dit verdrag is door bijna zeventig landen getekend en is de uitkomst van het Base Erosion en Profit Shifting (BEPS) project tegen belastingontwijking. Met dit verdrag - ook aangeduid als het multinationale instrument (MLI) - kunnen maatregelen tegen belastingontwijking in één keer worden opgenomen in veel belastingverdragen.

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Ondertekening van verdrag

Belastingverdragen

Belastingverdragen zijn bedoeld om dubbele belasting te voorkomen voor burgers en bedrijven. Het komt echter voor dat belastingverdragen worden gebruikt om op kunstmatige wijze belasting te ontwijken. Het MLI moet dit voorkomen. Het verdrag bevat ook maatregelen om conflicten over de uitleg van belastingverdragen sneller op de lossen. Met de komst van het MLI worden naar verwachting in een keer meer dan veertig Nederlandse belastingverdragen aangepast waarvoor anders onderhandeld had moeten worden.

Voordat het verdrag doorwerkt in de belastingverdragen die Nederland heeft gesloten, moet het Europees parlement hier nog mee instemmen. Ook moeten de landen waarmee Nederland een belastingverdrag heeft gesloten instemmen met de aanpassingen van het belastingverdrag zoals dat is opgenomen in het ondertekende MLI. Als zowel Nederland als de andere landen instemmen werkt het MLI snel door in Nederlandse belastingverdragen.

Heeft u vragen over de fiscale gevolgen van uw internationale transacties of wilt u weten hoe een inkomensbestanddeel volgens het gesloten belastingverdrag in uw situatie uitwerkt? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan