Maximale betalingstermijn van 60 dagen in handelsverkeer tussen bedrijven

5 juli 2017

In Nederland is een betaaltermijn van 30 dagen gebruikelijk. Door schriftelijke vastlegging of een overeenkomst tussen bedrijven was het mogelijk van deze betalingstermijn af te wijken. Het resultaat: er werden onderling afspraken gemaakt voor een langere betalingstermijn. In de afgelopen jaren is er regelmatig misbruik gemaakt van de mogelijkheid om langere termijnen af te spreken. Om dit tegen te gaan geldt per 1 juli 2017 een maximale betalingstermijn van 60 dagen in het handelsverkeer tussen bedrijven.

Portretfoto Rob van Dorst
Geschreven door:
Rob van Dorst Jurist ondernemingsrecht
Kalender betalingstermijnen

Maximaal zestig dagen

Het uitgangspunt blijft dat bedrijven in het handelsverkeer een betalingstermijn van 30 dagen hanteren. Daarbij kan, als dit in het bepaalde geval niet onredelijk is, een langere termijn van 60 dagen aangehouden worden. De voorwaarden om van de 30 of 60 dagen termijn af te wijken worden in de nieuwe wet ingeperkt. Een betalingstermijn van meer dan 60 dagen is niet toegestaan. Bij overtreding van de nieuwe regels ontstaat een vordering op basis van de wettelijke handelsrente die tot vijf jaar terug te vorderen is gerekend vanaf de dertigste dag van de betalingstermijn.

Controleer uw juridische documenten

Onze juristen adviseren u om te controleren of uw overeenkomsten met uw handelspartners en algemene voorwaarden voldoen aan de nieuwe wetgeving.

Wilt u weten of uw overeenkomsten en algemene voorwaarden voldoen aan de nieuwe wetgeving? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Rob
Portretfoto Rob van Dorst
Jurist ondernemingsrecht
Bel
013-4647240
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan