Loonkostenvoordelen LKV en LIV

14 januari 2023

Heeft u oudere uitkeringsgerechtigden en/of mensen met een arbeidsbeperking in dienst? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een loonkostenvoordeel (LKV).

Portretfoto van Bart Leusink
Neem contact op met:
Bart Leusink Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
Loonkostenvoordelen in geld

Loonkostenvoordelen zijn een jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers op grond van de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl). De LKV’s zorgen ervoor dat kwetsbare groepen werknemers betere kansen hebben op de arbeidsmarkt.

Loonkostenvoordeel

Het LKV voor een oudere werknemer of voor een arbeidsgehandicapte werknemer bedraagt op jaarbasis maximaal € 6.000. Voor de doelgroep die onder de banenafspraak valt, is het maximum € 2.000 per jaar. Deze bedragen worden omgerekend in een vast bedrag per verloond uur. Dat komt neer op de volgende LKV bedragen die u maximaal drie jaar kunt ontvangen:

  • oudere werknemer: € 3,05;
  • arbeidsgehandicapte werknemer: € 3,05 (in geval van herplaatsen maximaal gedurende één jaar);
  • doelgroep banenafspraak: € 1,01.

Als na beëindiging van een dienstbetrekking binnen zes maanden opnieuw een dienstbetrekking tussen dezelfde werkgever en werknemer tot stand komt, is er geen recht op LKV.

Lage-inkomensvoordeel

Het Lage-inkomensvoordeel LIV kan oplopen tot maximaal 960 euro per werknemer, per jaar. Het LIV wordt per verloond uur toegekend. Bij een loon tussen de € 12,04 en € 15,06 krijgt de werkgever een tegemoetkoming van € 0,49 per uur.

Het LIV wordt alleen toegekend bij banen voor ten minste 1.248 verloonde uren op jaarbasis. De AOW-leeftijd geldt als leeftijdsbovengrens, omdat voor AOW-gerechtigde werknemers geen premies voor de werknemersverzekeringen betaald hoeven te worden.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het loonkostenvoordeel? Ook kunnen wij uw organisatie helpen bij het verzorgen van uw eigen salaris- en loonadministratie of wij kunnen de gehele salarisadministratie uit handen nemen. Neem contact op met Bart Leusink, manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten, via telefoonnummer 0413-336515 of stuur Bart een e-mail.

Wilt u meer informatie of advies over loonkostenvoordelen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Portretfoto van Bart Leusink
Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
Bel
0413-336515
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan